Найден Тодоров и Камий Тома

Единственият проблем на „Оби-Уан Кеноби“

Сериалът не е ни най-малко интригуващ – пише критиката - просто защото знаем какво ще се случи. А това, което ще се случи, е: нищо

Колкото и да е вълнуваща съдбата на Оби-Уан, зрителят гледа със знанието, че той не е в реална опасност в нито един напрегнат момент. Снимка: Стопкадър - Единственият проблем на „Оби-Уан Кеноби“

Колкото и да е вълнуваща съдбата на Оби-Уан, зрителят гледа със знанието, че той не е в реална опасност в нито един напрегнат момент. Снимка: Стопкадър

„Оби-Уан Кеноби“, поредното разклонение в галактическата киновселена на „Междузвездни войни“, приключи днес, 22 юни, и макар и критиката и публиката да го приеха по-скоро позитивно, неизбежно бяха породени няколко въпроса. Шестте епизода на сериала проследиха историята на майстора джедай десетина години след най-голямото му разочарование – обръщането на най-обещаващия му ученик към Тъмната страна.

Няколко часа след премиерата и на последния си епизод „Оби-Уан Кеноби“ има 83% одобрение от критиците в специализирания сайт „Ротън Томатоус“. Зрителите са малко по-хладни и му дават 62%.

В голямата си част „Оби-Уан Кеноби“ надгражда сцената от края на „Отмъщението на ситите“, в която учител и ученик се изправиха един срещу друг в смъртоносна схватка покрай река от лава – в ролите си в сериала се завърнаха както Юън Макгрегър (Оби-Уан), така и Хейдън Кристенсен (Анакин/Дарт Вейдър). Колкото и вълнуваща да бе тази сцена, тя имаше един основен проблем, пише Люк Холанд в „Гардиън“ – тъй като това е третият филм „Междузвездни войни“ в хронологията на историята, но шести за поредицата, всички фенове вече знаеха от десетилетия какъв ще е изходът на битката между Оби-Уан и Анакин.

Затова и милионите зрители по света екзалтирано очакваха новия сериал, вероятно с надеждата, че най-сетне предстои истински емоционален сблъсък между двамата персонажи, който не е натоварен от специални ефекти и накъсан монтаж, отбелязва Холанд.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Сериалът „Оби-Уан Кеноби“ остави усещането за онова достойно продължение, което така и не получихме. Сценарият звучи така, сякаш е написан от хора, които в някакъв момент от живота си са водили разговори с други човешки същества“, продължава критикът.

Продукцията отговаря на високите стандарти, зададени от „Мандалореца“, отбелязва той, дизайнът и ефектите са забележителни и същевременно едва забележими. Но и този сериал повтаря голямата грешка на „Отмъщението на ситите“:

„Единственият проблем на „Отмъщението на ситите“, който сериалът не успя да оправи, за жалост е и най-големият. Точно същият, който накара дуелът с лазерни мечове в края да изглежда по-скучен от рязане на масло с нож на масата: „Оби-Уан“ не е ни най-малко интригуващ – просто защото знаем какво ще се случи. А това, което ще се случи, е: нищо.“

В нито един момент зрителят не чувства, че над главните герои тегне опасност – знаем, че каквото и да стане с Лея, Оби-Уан и Вейдър оцеляват. Защото всички те оцеляват до „Завръщането на джедаите“, допълва Холанд.

„Като всички продължения преди това, публиката започва да гледа „Оби-Уан“ с ясното съзнание кой живее и кой умира, което оставя усещането, че цялото нещо е много скъпо и много красиво допълнение. Няма никакви залози, никаква опасност, нищо съществено, в което да захапем с удоволствие.“

Като всеки проблем и този има решение, смята Холанд, и той е въвеждането на второстепенни персонажи, чиито съдби да са ни напълно неизвестни. Като например амбициозната Рива (Моузес Инграм). Шанс имаше и с Тала (Индира Варма) преди да загине заради Оби-Уан, без да е успяла да придобие голямо значение за цялостната история на „Междузвездни войни“.

Макар и все още да не е потвърдено, вече се говори за втори сезон на сериала, следователно има „нова надежда“, шегува се Холанд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах