Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една американка и британският кралски двор 85 г. преди Меган Маркъл

Историята на Уолис Симпсън, заради която крал Едуард VIII се отказа от престола

След Втората световна война Едуард и Уолис Симпсън, херцог и херцогиня Уиндзор, заминават за САЩ, където се опитват да живеят като обикновени хора. - Една американка и британският кралски двор 85 г. преди Меган Маркъл

След Втората световна война Едуард и Уолис Симпсън, херцог и херцогиня Уиндзор, заминават за САЩ, където се опитват да живеят като обикновени хора.

След интервюто на Хари и Меган пред Опра Уинфри заваляха сравнения. Най-често в коментарите се прокрадва споменът за Даяна, майката на Хари, но приликите между Меган Маркъл и Даяна Спенсър са доста условни и твърде далечни. Но в историята на английския кралски двор има прецедент,  наподобяващ случващото се с херцозите на Съсекс. В него също е намесена амбициозна разведена американка, която се сблъсква с неприемането от страна на „Фирмата“.

Преди по-малко от век наследникът на английския престол принц Едуард се влюбва. Това му струва короната, репутацията и подкрепата на фамилията. Любимата му се казва Уолис и силно дразни консервативното английско общество, което тачи традициите.

Беси Уолис Уорфилд е родена в Пенсилвания, САЩ, на 19 юни 1896 г. в семейство, което е скрепено от любов, но не и от брак. По това време клеймото „незаконородена“ оставя следи върху репутацията на всяка млада жена. Родителите на Уолис се разделят, когато тя е едва на 5 месеца. Според официозните добре подредени нейни биографии, баща ѝ умира, но всички знаят, че той всъщност е избягал, оставяйки майка ѝ Елис Уорфилд сама с незаконороденото дете.

Това е първият урок за Уолис – мъжът трябва да бъде подбиран правилно и отговорно, а най-важното е да бъде принуден да официализира отношенията си. Това ѝ изиграва лоша шега по-късно, когато вече е омаяла бъдещия крал на Великобритания.

Първият брак на Уолис е с морския летец Уинфелд Спенсър. Трае 5 години. Уолис се впуска в ново търсене на спътник, но не успява да се омъжи за богаташа, когото си е харесала, и заминава за Китай. Там среща Ърнест Симпсън, който ѝ дава ръката и сърцето си, а после я води в САЩ и Великобритания.

В Лондон Уолис създава светски салон, който става хит сред висшето общество. Именно там тя среща човека, чийто живот ще преобърне. Той е правнук на кралица Виктория и един ден трябва да стане крал.

Принц Едуард Алберт Кристиян Андрю Патрик Дейвид, наричан от всички само Дейвид, не бил общително дете. Предпочитал книгите като малък, а с времето тази негова стеснителност се задълбочавала и личала особено много в отношенията му с жените. Това се променило рязко, когато принцът станал на 24 и се запознал с 40-годишната Фрида Дали Уорд – самоуверена и остроумна интелектуалка. Връзката им продължила 10 години и завършила внезапно, когато Дейвид предложил на Фрида брак. Това разтърсило двора, Фрида и съпругът ѝ, английски лорд, били изпратени спешно на „заточение“ в провинциалното си имение, а принцът останал в Лондон с разбито сърце. Точно когато изглеждало, че проблемите с Уелския принц са решени, той отново се влюбил – този път в светска лъвица.

Дейвид бил на 37, а Уолис – на 35. Връзката им не била тайна за никого, дори за съпруга на мисис Симпсън, който обаче се отнасял спокойно към тази забежка. Но Дейвид-Едуард отново мислел за брак.

Принц Едуард и мисис Симпсън

През 1936 г. почива кралят, баща на престолонаследника Едуард. Бъдещият крал съобщава за това първо на своята любима, като я уверява, че нищо в „професионалните му ангажименти“ няма да попречи на любовта им. 42-годишен, той сяда на престола и заявява, че е готов да се ожени за любовницата си. Кралското семейство и целият двор са шокирани.

Уолис е очернена до крайност – наричат я вулгарна, невъзпитана, твърдят, че е работила в бордей в Китай, където е научила сексуални тайни, с които държи краля в зависимост. Англичаните масово отказват да допуснат американка на английския престол. Ежедневно тя получава оскърбителни писма, жители на Лондон се събират под прозорците на кралската резиденция с плакати, които посочват къде точно да отиде „вулгарната американка“. Всеки „достоен британец“ смятал, че е длъжен да излее тонове кал по нежеланата бъдеща кралица.

Един от министрите събира смелост и заявява пред новия крал, че нито народът, нито правителството, нито царствените роднини ще допуснат сватбата. Нерешителният и неуверен Едуард обаче внезапно проявява твърдост, към каквато само любовта е способна да го подтикне и отказва да я отпрати. И когато става ясно, че няма как да преодолее всеобщата съпротива, се отказва от престола. Едуард VІІІ остава крал 325 дни и 13 часа. Твърдят, че докато произнася речта за абдикацията си по радиото, Уолис, която е в дома на своя приятелка, възкликва:

„Как можа да постъпи така с мен?”.

Веднага след това бившият вече крал напуска Англия заедно с годеницата си, която по това време още не е разведена. Женят се през лятото на 1937 г. във Франция. И двамата получават титли херцог и херцогиня Уиндзор. Но новият крал Джордж VІ, баща на днешната кралица Елизабет ІІ, отказва да даде на снаха си правото да бъде наричана „Нейно кралско височество“.

Една от причините, поради които Уолис Симпсън била отхвърлена като възможна съпруга на Едуард, бил фактът, че влиянието ѝ върху краля било твърде силно. Съществували опасения, че тя може дори да е шпионка, която чрез краля да се добере до държавните тайни.

Но отказът от престола и заминаването им от Англия не сложило край на скандала. Уолис и Едуард продължили да стоят в центъра на обществените дебати, когато станало ясно, че при едно от посещенията си в Германия те са се сближили с Адолф Хитлер. Говорело се, че амбициозната Уолис възнамерявала чрез фюрера да върне мъжа си на престола. Хитлер нямал нищо против един марионетен крал на Острова. Не е ясно дали е имало истина в тези слухове, но Едуард много бързо бил призован на държавна служба и изпратен като губернатор на Бахамите – далеч от Европа. Там херцозите Уиндзор прекарват цялата Втора световна война – в райско кътче, недокоснато от ужаса.

След това заминават за САЩ, където се опитват да живеят като обикновени хора. Уолис не се церемони с бившия крал, забранява му да пие, апострофира го публично, но и му готви сама, отказва се от светския живот и му помага да поддържа градината.

Отношенията между херцозите Уиндзор и кралското семейство са описани достоверно в сериала „Короната“. Едуард умира през 1972 г., а Уолис го надживява с 14 години, но никога не се обвързва с друг. След смъртта си тя е погребана заедно с Едуард в кралската гробница в Уиндзор. Така, по ирония на съдбата, тя получава достъп до кралски почести, без никога да е била кралица.

Вижте още: МЕГАН МАРКЪЛ ОБВИНИ БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ В РАСИЗЪМ

„ТАЗИ ЖЕНА НЯМА ДА ДЪРЖИ ГЛАВАТА СИ СВЕДЕНА“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС