Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една галеристка срещу цинизма на кмета Тотев

Нощ на музеите в Пловдив отказа финансиране от местната община

„Ужасно унизително е да четеш фамилиарни нападки и професионални заплахи от кмета на Пловдив - град, за който над 13 години си давал толкова време, идеи и енергия, лобирал си локално и международно, създавал си идейни общности в името на това този град да се развива културно и да е достойно модерно европейско място за живеене“, казва Весела Сариева. Снимка: Мария Джелебова  - Една галеристка срещу цинизма на кмета Тотев

„Ужасно унизително е да четеш фамилиарни нападки и професионални заплахи от кмета на Пловдив - град, за който над 13 години си давал толкова време, идеи и енергия, лобирал си локално и международно, създавал си идейни общности в името на това този град да се развива културно и да е достойно модерно европейско място за живеене“, казва Весела Сариева. Снимка: Мария Джелебова

„Нощта на музеите и галериите“ в Пловдив прекратява сътрудничеството си с местната община, отказва и финансирането, което им е отпуснато. Причината е цинично изказване на кмета Иван Тотев по адрес на галеристката Веселина Сариева, един от организаторите на „Нощта“ под тепетата.

По време на пресконференция в началото на седмицата Тотев заяви пред медиите:

„Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава“.

Коментарът му е провокиран от гражданска позиция на Сариева, изразена във Фейсбук, в която тя се обявява против разбиването на  гранитната настилка с павета на ул. „Отец Паисий“ в Пловдив.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В отговор на тези думи, Сариева сподели във Фейсбук, че фамилиарниченето и заплахите на Тотев са унизителни за нея:

„Ужасно унизително е да четеш фамилиарни нападки и професионални заплахи от кмета на Пловдив – град, за който над 13 години си давал толкова време, идеи и енергия, лобирал си локално и международно, създавал си идейни общности в името на това този град да се развива културно и да е достойно модерно европейско място за живеене.

И то нападки само защото един път си изказал личната си позиция във Фейсбук, като живущ и работещ на ул. „Отец Паисий“, на една централна историческа градска улица, която беше затворена за двумесечен ремонт, без да бъдат предупредени живущите и обитателите. Ремонт, който дори се оказва, че не е съгласуван коректно с дирекция „Паметници на културата“ към Министерство на културата. Апелът за улица „Отец Паисий“ защити впоследствие и министърът на културата, а кметът на Пловдив реши да се подиграе с мен и да ме заплаши професионално със следните думи: „Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”. Тези думи ги прочетох в няколко медии днес и вече не се съмнявам, че са били изказани.

Срам ме е като европейски гражданин, че това може да се случи в една демократична страна, която дори в момента е председател на Съвета на ЕС. Няма да махна с ръка този път или да преглътна унижението и ще предложа на кмета да се извини публично на всички граждани, които дръзват да изкажат мнението си.

А вместо да се „моля за милост”, бих спряла за няколко години културната програма на фондация „Отворени изкуства“, която е насочена към Пловдив и заедно с моя прекрасен екип да дадем енергията и идеите си за други проекти. Ако познавахте дейността ми, г-н Тотев, щяхте да знаете, че има какво да правя“.

Ден по-късно от Фондация „Отворени изкуства“, която организира Нощта на музеите и галериите – част от културния календар на Пловдив – заявиха, че отказват финансиране от Общината:

„Заплахи като тези на кмета Иван Тотев не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото имаме мисията да създаваме култура, но не култура на страха“.

По БНТ Веселина Сариева потвърди, че екипът ѝ ще откаже сумата, гласувана за „Нощта“ в Пловдив. И посочи, че освен финансиране, партньорството им с Общината е било и в предоставяне на пространствата, където се случват събитията – затова прекратяването на отношенията с кметството ще усложни организацията на проявите.

За решението си „Отворени изкуства“ са били провокирани и по друг начин от Пловдивската община – след изказването на кмета, във Фондацията са получили отказ за ползване на Античния театър на 15 септември, когато започва „Нощта на музеите и галериите“.

„Няма нищо лично в решението ни, въпреки че мое лично мнение бе използвано, за да бъда атакувана професионално – казва Веселина Сариева пред онлайн медията Plovdiv Time. – Трябва да започнем да говорим за страха и заплахите, иначе много от хората, които правят култура, ще избягат от Пловдив, а ни предстои домакинството на Европейска столица на културата 2019.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах