Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Една година и една седмица след началото ремонтът продължава (снимки)

Според кмета Фандъкова, финалът трябва да е в края на май, но строителите смятат, че това е Божа работа

Всеки краен срок за ремонта в центъра на София е предпоследен.  Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Една година и една седмица след началото ремонтът продължава (снимки)

Всеки краен срок за ремонта в центъра на София е предпоследен. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ремонтите по „Граф Игнатиев“ трябва да приключат до края на месец май, твърди столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от „Дневник“. Трябвало да бъдат напълно завършени още площадите „Славейков“ и „Гарибалди“, градината на „Св. Седмочисленици“, участъци от „Шишман“ и „Шести септември“, улиците „Паренсов“ и „Солунска“. Днес отбелязваме една година и една седмица от началото на строителните работи.

На въпрос на „Площад Славейков“ ще успеят ли да се справят с ремонта до края на месеца, работници отвърнаха:

„Това е Божа работа!“

След ремонта на ремонта, работата на площад „Славейков“ продължава. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Площад „Славейков“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Някои от изброените обекти изглеждат готови или почти готови отдавна, други не съвсем, а трети – например площад „Славейков“ – въпреки предприетите опити за ремонт на ремонта и пренареждане на плочки и павенца, все още са далеч от това, което имаме като добре поставена настилка на много други места, включително и в София.

Четенето е безопасно за вашето здраве

По „Графа“ на места в момента има по две кошчета едно до друго…

…а на някои места, като това на площад „Славейков“, има и по три кошчета. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Сред още нерешените засега проблеми остават и „перките от акули“ по Графа, които въпреки уверенията от Общината, че ще бъдат заменени с бетонови стълбчета, продължават да застрашават пешеходци. Проектантът, архитектурно студио А.Д.А., още търсел решение и как да разположи „архитектурните композиции“ за сядане на площад „Славейков“, така че да не пречат да се минава безопасно край трамвайната линия.

„Перките“ по „Графа“ все още си стоят. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Перките“ крият не само опасности, но и изненадваща романтика. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Според нас, най-доброто решение би било тези странни елементи, комбиниращи каменни монолити с места за почивка и кошчета за боклук, да последват съдбата на Водната стена от площад „Гарибалди“. От друга страна, те могат да останат и като символ на всичко сбъркано в този ремонт – затрудненията за гражданите и бизнеса, закъснението, високите цени и лошото качество.

Хубаво е, че не всички „конструкциите за сядане“ са комбинирани с кошчета. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Като причина за отлагането за 2020 г. на цялостното обновление на улиците „Шишман“ и „Шести септември“ кметът посочва зачестилите напоследък аварии на магистралния топлопровод в този участък, които налагат „Топлофикация“ -София да го подмени, преди да започне полагането новата настилка на двете улици.

Едно от малкото неща, достойни за похвала, е, че дърветата след ремонта в центъра на София са значително повече в сравнение с преди.

Colibri april 2017

По „Графа“ край „Св. Седмочисленици“ има засадени нови фиданки. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Но за старите дървета строителите не полагат особени грижи. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На ул. „Иван Вазов“ настилка все още няма. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От всички ремонтирани участъци изпълнението на ул. „Солунска“ е най-добро. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На „Солунска“ има и „подземни“ кошчета. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В градинката „Седмочисленици“ са поставени традиционни, хубави, дървени пейки. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От Общината са се погрижили кошчетата да са винаги в непосредствена близост до пейките, така че да не ви се налага да ставате, за да си изхвърлите боклука. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg