Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една година след „Есен“ дойде и „Зима“-та на Али Смит

На български език излезе и вторият роман от поредицата „Сезони” на шотландската авторка

И „Есен“, и „Зима“ излизат у нас с корици на Албена Лимони. Снимка: Изд. „Лист“ - Една година след „Есен“ дойде и „Зима“-та на Али Смит

И „Есен“, и „Зима“ излизат у нас с корици на Албена Лимони. Снимка: Изд. „Лист“

Година след „Есен“ у нас настъпи и сезонът на „Зима“-та на Али Смит. На родния книжен пазар излезе вторият роман от тетралогията „Сезони“ на шотландската авторка. Поредицата нашумя, след като първата ѝ част „Есен” бе сред финалистите за наградата „Ман Букър” през 2017 г.

Както в „Есен”, така и в „Зима” Смит рисува реалистичен пейзаж на съвременния свят, чийто фон е глобалната политика, а централни теми любовта и изкуството. Сюжетните нишки са изплетени истории на четири личности. Един от тях е блогърът Арт, който – в епохата на пост-истината, вещите за еднократна употреба и токсичната политика – пише за изкуството в природата. Личният му живот е близо до хаоса. За да скрие, че е изоставен от приятелката си, той плаща на чудатата, покрита с пиърсинг млада дама да прекара Коледа с него и майка му. Междувременно София Кливс – пенсионерка с успешен бизнес в миналото – сега разговаря с… глава, която се носи из въздуха. Макар и остаряла, сестра ѝ Айрис продължава да е вечната бунтарка с кауза да спаси човешкото в човечеството.

Романът е като ребус, в който Али Смит е вложила част от личните си интереси, битки и биография. През 60-те години писателката е била яростен противник на американските военни бази по света, а днес на прицела на перото ѝ са теми като Брекзит, отношението на британците към имигрантите, „скелетите”, които всяко семейство крие в гардероба си.

Родена през 1962 г. в Инвърнес, Шотландия, през 1985-а Али Смит завършва „английски език и литература“ в университета на Абърдийн. В периода 1985-1990 подготвя докторат по американски и ирландски модернизъм в колежа Нютън в Кеймбридж, но не успява да го защити, защото същевременно пише пиеси. През 2007-а е избрана за член на Кралското литературно общество, а през 2015 г. е удостоена с Ордена на Британската империя за заслугите си към литературата.

„Зима“ излиза у нас в превод на Паулина Мичева и с логото на издателство „Лист”.

Вижте още: ЗИМАТА НАСТЪПВА С КНИЖНА „ЕСЕН“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90