Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една година условно за невинния Устинов

Въпреки видеозаписа, Московският съд не оправда актьора

Кадър от видеообръщението на Павел Устинов - Една година условно за невинния Устинов

Кадър от видеообръщението на Павел Устинов

Московският градски съд замени предишната ефективна присъда на актьора Павел Устинов с една година лишаване от свобода условно, съобщи РИА „Новости“.

На 16 септември 23-годишният Устинов бе осъден от Тверския районен съд на три и половина години затвор за участие в несъгласуван митинг на 3 август и „насилие спрямо представител на органите на реда, довело до контузия“. Съдът отказа да гледа видеозапис, от който ясно личеше, че актьорът не е проявявал насилие.

В подкрепа на Устинов се изказаха стотици актьори, режисьори, учители, журналисти, свещеници. Кинорежисьорът Андрей Звягинцев записа видеообръщение до руския президент, в което го моли да види видеозаписа:

Като президент на РФ вие се явявате гарант за живота и достойнството на гражданите. Изпълнете дълга си на гарант пред съотечествениците си“, каза Звягинцев.

А командирът на „Росгвардия“ обяви, че смята наказанието за прекалено.

Аз лично бих му дал 1 година условно“, обяви генерал Золотов.

В крайна сметка на 20 септември обвиняемият бе пуснат от следствения арест срещу подписка.

На 24 септември Устинов записа видео, в което обещава да подкрепя осъдените за участие в митинги, съобщи тв каналът „Дожд“. Той отбеляза, че вече се запознава с делата на хора, които също са подсъдими по „московските дела”.

Искам да изразя подкрепата си към близките на тези момчета. Надявам се, че всички ще бъдат като мен по домовете си и при своите роднини и приятели. Родители на тези хора, дръжте се. В никакъв случай няма да остана настрана, ще ги подкрепям по всеки възможен начин“, каза преди седмица актьорът.

Стана ясно, че видеото с неговото задържане е предизвикало въпроси у председателя на Върховния съд Вячеслав Лебедев, според когото записът трябва за бъде „изследван”.

Ден по-късно следователят по делото срещу актьора реши да напусне Тверското отделение на московския щаб на Следствения комитет на Русия с думите, че се е „уморил да бъде краен“ и от тежката ситуация в службата.

Никога не съм се занимавал с политика и нямам намерение да се занимавам. Не ми е интересно – коментира Устинов след обявяването на присъдата.Но не бива да бъркаме политиката с обществената активност. И след това, което се случи, мен ме заболя — че е възможно, така неправомерно човек да бъде вкаран без причина в затвора“.

Не сме съгласни с решението на съда – ще го обжалваме. Не съм извършвал престъпления”, коментира накрая съдебното решение Павел Устинов.

Междувременно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа включи дебат за протестите в Москва в дневния ред на есенната сесия. Обсъждането е насрочено за четвъртък, 3 октомври.

В Москва редовно се провеждат срещи, властите допускат опозиционни мероприятия – заяви Пьотр Толстой, ръководител на руската делегация и вицепрезидент на Държавната дума. – Всички нарушения, извършени през лятото, вече са уредени от съда. Всички задържани бяха освободени, струва ми се, че тази тема изглежда някак изкуствена.

Това е същият руския политик, който преди 3 години заяви, че страната му ще изкупи цяла България, като вече е изкупила половината Черноморско крайбрежие.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС