Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една година в кожата на Дейвид Бауи

Английски професор ще се дегизира като музиканта, за да почувства какъв е бил животът му през различните етапи на 40-годишната му кариера

Проф. Уил Брукър и Дейвид Бауи - Една година в кожата на Дейвид Бауи

Проф. Уил Брукър и Дейвид Бауи

Професор от Лондон ще живее като Дейвид Бауи в продължение на една година, за да разбере по-добре мислите и творчеството на поп легендата – от Ziggy Stardust и Aladdin Sane до Thin White Duke. Уил Брукър, който преподава кино и културология в университета Кингстън, ще изучава значими моменти от 40-годишната кариера на музиканта. Той ще възприеме хранителните му навици, ще прочете любимите му книги и ще посети същите места, на които е Бауи е ходил.

Гримиран с черни сенки около очите, както музикантът се е дегизирал в соул периода си във Филаделфия през 1974-а, проф. Брукър вече е посетил Брикстън, Бромли и Бекънхем и планира следващия месец да отиде в Берлин.

„Идеята е да населявам умственото пространство на Бауи във важни моменти от живота му, за да хвърля поглед върху творчеството му от автентичен ъгъл. Същевременно искам да запазя критичната и обективна перспектива – получава се един вид раздвоение на личността“, обяснява Брукър.

Ученият, на когото е била възложена поръчка да напише монография за певеца, озаглавена Forever Stardust, е избрал за начална точка на „пътешествието“ си края на 60-те години.

Яркожълт костюм, бележещ турнето през 1983-а, с което Бауи се завръща на сцената, черна жилетка и бяла риза с висока якичка също са намерили място в гардероба на професора.

„Много е трудно да бъдат открити тези неща и се наложи да ходя на шивач“, разказва Брукър и допълва, че е купил повечето дрехи втора ръка онлайн от фенове на музиканта.

Сега професорът се подготвя за прическата от 80-те, която самият Бауи описва като бъркано яйце, поставено върху главата му.

„Мисля, че моето пълно посвещаване на изследването потвърди причината за смятаната за скучна прическа на Дейвид от албума Heroes. Тогава е искал да стане по-анонимен“, написа Брукър в Туитър.

Бауи на корицата на албума Heroes. Музикантът описва прическата си като бъркано яйце, поставено върху главата му.

Бауи на корицата на албума Heroes. Музикантът описва прическата си като бъркано яйце, поставено върху главата му.

Той гледа същите филми като Бауи и твърди, че се е подложил на лишаване от сън, а през някои уикенди е ядял само червени чушки и е пиел само мляко. Проектът включва също слушането единствено на песни, които музикантът е споделял, че харесва.

Проф. Уил Брукър вече е прочел част от творчеството на Уилям Бъроуз – любимия постмодернистичен писател на бийт поколението; английския окултист Алистър Краули; фантаста Майкъл Муркок; и мислите на Фридрих Ницше за смъртта на Бог и екзистенциализма.

„Ако четете странна научна фантастика и книги за магии, можете някак си да влезете в главата на Бауи и да видите, че понякога тя е едно доста странно място. Едно опасно място, в което не бихте искали да живеете твърде дълго“, твърди изследователят.

„Количествата кокаин, които Дейвид е употребявал, са не само недопустими за професор като мен, но и са твърде скъпи – освен че са нездравословни – оправдава се Брукър пред „Гардиън“. – Затова през уикенда изгълтах шест кенчета енергийни напитки, за да се опитам да симулирам ефекта от незаконните вещества. Направиха ме доста нервен.“

„Мисълта, която постоянно ме спохождаше, беше: как Бауи е преживял 70-те? Той наистина си е развалил здравето и е удивително, че му се радваме и след 70-те“, разсъждава професорът.

Макар че няколко гримьори са помогнали на Брукър да заприлича на Бауи, културологът уверява, че е свършил повечето работа сам, ползвайки „огромна колекция от гримове“. Пигментът от силните седемдесетарски помади пък се задържал на лицето му чак до следващата сутрин.

За да имитира визията на Бауи от Thin White Duke, Брукър запалил черни свещи в стаята си и рисувал експресионистични картини, докато слушал немска музика: „Исках да усетя онова потапяне“.

„Никой не може да бъде отново Дейвид Бауи и не мисля, че някой би успял да премине през всичко, през което той е преминал. Моята цел е само да получа определена представа“, разяснява професорът, а по-късно пише в Туитър: „Невероятно – току-що сънувах съвсем нова песен на Бауи, но сега не мога да си спомня мелодията й“.

Дейвид Бауи и алт ерегото му Thin White Duke – най-налудничавият период от кариерата му.

Дейвид Бауи и алтерегото му Thin White Duke – най-налудничавият период от кариерата му.

„За щастие преминавам през кариерата му хронологично! Защото според мен до 1983-а той вече е напълно чист. Оттук насетне ще хвана тен, ще вляза във форма, отново ще си променя косата, ще си избеля зъбите“, зарича се професорът.

Брукър попаднал за пръв път на Дейвид Бауи през тийнейджърските си години и започнал да слуша непрекъснато на уокмена си касетка с албума Let’s Dance. Допаднал му, защото музикантът е успял да постигне „баланс между успеха и чудатостта, между наложителния комерсиален прагматизъм и личната истинност“.

Уил Брукър не преподава на студентите си, откакто се е захванал с този проект и ги е предупредил, че няма да го видят отново в аудиторията, докато не приключи с превъплъщенията си. Професорът обаче не е сигурен как Дейвид Бауи ще възприеме всичко това:

„Надявам се, че ще му стане интересно и ще се забавлява с моето изследване. Макар да чувствам, че всичко, което казва и прави публично, е част от представлението. Затова, ако научи за моя проект, едва ли ще разберем какво наистина си е помислил“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg