VivaPay

Една идея на Руси Чанев да почетем вълнуващо Иван Вазов

На 9 юли се навършват 170 години от рождението на народния поет

Рисунката на Руси Чанев за временна инсталация на  фасадата на къщата музей „Иван Вазов“ - Една идея на Руси Чанев да почетем вълнуващо Иван Вазов

Рисунката на Руси Чанев за временна инсталация на фасадата на къщата музей „Иван Вазов“

Има един паметен момент от новата ни история, в която народът търси утеха от един български писател. През 1919 г. България подписва Ньойския мирен договор, с който страната ни излиза от Първата световна война, а повече от 600 хил. наши съграждани остават извън пределите на родината. В този тягостен ден близо 2 хил. софиянци тръгват към дома на Иван Вазов на днешната ул. „Раковски“ и под прозорците му запяват „Покойници, вий в други полк минахте“. Писателят излиза на балкона и се разплаква. 

Да върнем този вълнуващ момент предлага Руси Чанев. Актьорът изпрати до „Площад Славейков“ малка своя рисунка, на която е скицирал как си преставя да бъде преобразена фасадата на къщата музей на „Раковска“. Стената откъм улицата да бъде покрита с пано, на което са изобразени облаци, а на реалния балкон временно да бъде поставена скулптурна фигура на писателя. Вазов е изобразен в онзи момент, в който помахва на столичани „като от небето на България“, отбелязва Чанев. До него кучето му Хектор оглежда улицата, опряло лапи на парапета.

Заради пандемията от коронавирус проектът на Руси Чанев трудно ще бъде осъществен преди годишината на Вазов – писателят е роден на 9 юли 1850 г. Но предстои още един повод – през 2021 г. се навършват 100 години от кончината му. За да бъде развита идеята на актьора в художествен проект, той с готовност би обединил усилия с някой български скулптор, за да го предложат заедно за реализация към Столичната община.

Вижте още: ДОМЪТ НА ВАЗОВ – ОПАКОВАН В СТИХОВЕ

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg