Една идея на Руси Чанев да почетем вълнуващо Иван Вазов

На 9 юли се навършват 170 години от рождението на народния поет

Рисунката на Руси Чанев за временна инсталация на  фасадата на къщата музей „Иван Вазов“ - Една идея на Руси Чанев да почетем вълнуващо Иван Вазов

Рисунката на Руси Чанев за временна инсталация на фасадата на къщата музей „Иван Вазов“

Има един паметен момент от новата ни история, в която народът търси утеха от един български писател. През 1919 г. България подписва Ньойския мирен договор, с който страната ни излиза от Първата световна война, а повече от 600 хил. наши съграждани остават извън пределите на родината. В този тягостен ден близо 2 хил. софиянци тръгват към дома на Иван Вазов на днешната ул. „Раковски“ и под прозорците му запяват „Покойници, вий в други полк минахте“. Писателят излиза на балкона и се разплаква. 

Да върнем този вълнуващ момент предлага Руси Чанев. Актьорът изпрати до „Площад Славейков“ малка своя рисунка, на която е скицирал как си преставя да бъде преобразена фасадата на къщата музей на „Раковска“. Стената откъм улицата да бъде покрита с пано, на което са изобразени облаци, а на реалния балкон временно да бъде поставена скулптурна фигура на писателя. Вазов е изобразен в онзи момент, в който помахва на столичани „като от небето на България“, отбелязва Чанев. До него кучето му Хектор оглежда улицата, опряло лапи на парапета.

Заради пандемията от коронавирус проектът на Руси Чанев трудно ще бъде осъществен преди годишината на Вазов – писателят е роден на 9 юли 1850 г. Но предстои още един повод – през 2021 г. се навършват 100 години от кончината му. За да бъде развита идеята на актьора в художествен проект, той с готовност би обединил усилия с някой български скулптор, за да го предложат заедно за реализация към Столичната община.

Вижте още: ДОМЪТ НА ВАЗОВ – ОПАКОВАН В СТИХОВЕ

Америка за България

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах