Една идея за площад „Славейков“: рози върху перголите

Обичаме да казваме, че България е страна на розите. Тогава защо да не го превърнем в реалност и в центъра на София?

Перголите на „Славейков“ биха могли да се превърнат във висящи розови градини. Визуализация:  „Площад Славейков“ - Една идея за площад „Славейков“: рози върху перголите

Перголите на „Славейков“ биха могли да се превърнат във висящи розови градини. Визуализация: „Площад Славейков“

За какво са ни огромните железни перголи на „Славейков“, питат се мнозина софиянци. Ремонтът на „Графа“ приключи официално на 28 май миналата година, но площадът все още не си е върнал очарованието, което имаше. Скоро дърветата ще се разлистят (между тях и новозасадените), птици ще зачуруликат между клоните, фонтанът ще зашурти, но перголите продължават да стърчат като перони на недовършена автогара, под които липсва най-важното: книгите. Без тях това не е „Славейков“ – площадът, кръстен на поет и по естествен път добил книжния си ореол.

Първоначалната идея на архитект Пантелей Пантелеев, по чийто проект се обновява центърът на София, бе сянка на „Славейков“ да хвърлят перголи с разноцветни плоскости от плексиглас. Когато миналата пролет покриват първия от монтираните навеси обаче, над София се излива мощен порой – достатъчен, за да стане ясно, че перголите се пълнят с боклуци, а поради височината си ще бъдат почиствани трудно. Затова новото предложение на арх. Пантелееев от студио А.Д.А. бе навесите да бъдат покрити с пълзящи растения.

Тъй като нашият сайт носи същото име, ние силно се вълнуваме от финалния облик, който ще добие това емблематично място. Затова, докато в Столичната община все още не са взели окончателно решение как да довършат „Славейков“, се осмеляваме да дадем една идея. Тя доразвива предложението на архитекта, освен това си кореспондира с други части от обновените вече кътчета на града.

Обичаме да изтъкваме (най-често пред чужденците), че България е страна на розите. Тогава защо да не го превърнем в реалност в центъра на София? Предлагаме перголите на площада да бъдат покрити с рози. Има десетки катерливи сортове, цъфтящи от април до октомври, които могат да придадат нов чар (и ухание) на „Славейков“. Розите са непретенциозни, растат бързо, не искат много грижи – основно слънце и вода. След книгите, розите ще бъдат другата причина да предпочитаме този площад.

Америка за България

В последните години столицата постепенно си възвръща някои хубости, които с времето бяха занемарени. Възстановен бе розариумът в Борисовата градина и бързо стана едно от най-обичаните от софиянци места за разходка. В слънчевите дни край фонтана няма празна пейка. Прелестни алеи с рози бяха засадени в Докторската градина, пред Квадрат 500, в градинката „Кристал“ и до СУ „Св. Климент Охридски“… Това вече се превръща в стил. Висящите градини на „Славейков“ биха могли да бъдат една от най-красивите части в тази колекция от рози в столицата.

Просто идея. София като градина с рози.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg