Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Една идея за площад „Славейков“: рози върху перголите

Обичаме да казваме, че България е страна на розите. Тогава защо да не го превърнем в реалност и в центъра на София?

Перголите на „Славейков“ биха могли да се превърнат във висящи розови градини. Визуализация:  „Площад Славейков“ - Една идея за площад „Славейков“: рози върху перголите

Перголите на „Славейков“ биха могли да се превърнат във висящи розови градини. Визуализация: „Площад Славейков“

За какво са ни огромните железни перголи на „Славейков“, питат се мнозина софиянци. Ремонтът на „Графа“ приключи официално на 28 май миналата година, но площадът все още не си е върнал очарованието, което имаше. Скоро дърветата ще се разлистят (между тях и новозасадените), птици ще зачуруликат между клоните, фонтанът ще зашурти, но перголите продължават да стърчат като перони на недовършена автогара, под които липсва най-важното: книгите. Без тях това не е „Славейков“ – площадът, кръстен на поет и по естествен път добил книжния си ореол.

Първоначалната идея на архитект Пантелей Пантелеев, по чийто проект се обновява центърът на София, бе сянка на „Славейков“ да хвърлят перголи с разноцветни плоскости от плексиглас. Когато миналата пролет покриват първия от монтираните навеси обаче, над София се излива мощен порой – достатъчен, за да стане ясно, че перголите се пълнят с боклуци, а поради височината си ще бъдат почиствани трудно. Затова новото предложение на арх. Пантелееев от студио А.Д.А. бе навесите да бъдат покрити с пълзящи растения.

Тъй като нашият сайт носи същото име, ние силно се вълнуваме от финалния облик, който ще добие това емблематично място. Затова, докато в Столичната община все още не са взели окончателно решение как да довършат „Славейков“, се осмеляваме да дадем една идея. Тя доразвива предложението на архитекта, освен това си кореспондира с други части от обновените вече кътчета на града.

Обичаме да изтъкваме (най-често пред чужденците), че България е страна на розите. Тогава защо да не го превърнем в реалност в центъра на София? Предлагаме перголите на площада да бъдат покрити с рози. Има десетки катерливи сортове, цъфтящи от април до октомври, които могат да придадат нов чар (и ухание) на „Славейков“. Розите са непретенциозни, растат бързо, не искат много грижи – основно слънце и вода. След книгите, розите ще бъдат другата причина да предпочитаме този площад.

В последните години столицата постепенно си възвръща някои хубости, които с времето бяха занемарени. Възстановен бе розариумът в Борисовата градина и бързо стана едно от най-обичаните от софиянци места за разходка. В слънчевите дни край фонтана няма празна пейка. Прелестни алеи с рози бяха засадени в Докторската градина, пред Квадрат 500, в градинката „Кристал“ и до СУ „Св. Климент Охридски“… Това вече се превръща в стил. Висящите градини на „Славейков“ биха могли да бъдат една от най-красивите части в тази колекция от рози в столицата.

Просто идея. София като градина с рози.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах