Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една изключителна галактика, на 400 млн. светлинни години

Телескопът „Хъбъл“ откри UGC 12591 – четири пъти по-масивна от Млечния път

Наблюденията с „Хъбъл“ помагат на астрономите да разберат масата на UGC 12591. - Една изключителна галактика, на 400 млн. светлинни години

Наблюденията с „Хъбъл“ помагат на астрономите да разберат масата на UGC 12591.

Космическият телескоп „Хъбъл“ ни откри забележителна галактика – хибрид между лещовидна и спирална. UGC 12591 се намира на по-малко от 400 милиона светлинни години от нас, в най-западната част от свръхструпването на галактики Персей-Риби – една от най-големите във Вселената известни ни структури, простираща се на стотици хиляди светлинни години.

Галактиката сама по себе си е изключителна – тя е невероятно масивна. Заедно с ореола си, има няколко стотин милиарда пъти повече маса от Слънцето; и четири пъти масата на Млечния път.

Освен това UGC 12591 се върти много бързо – със скорости до 1,8 милиона километра в час.

Наблюденията с „Хъбъл“ помагат на астрономите от НАСА и Европейската космическа агенция да разберат масата на UGC 12591 и да определят дали просто се е формирала и е бавно е растяла с времето, или е станала необичайно масивна след сблъсък и сливане с друга огромна галактика в някой момент в миналото.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС