Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една канадка със славянски корени дирижира у нас

Кери-Лин Уилсън - първата жена диригент в „Арена ди Верона“, гостува на Софийската филхармония и Операта

Кери-Лин Уилсън вече е провела първата си репетиция със Софийската филхармония. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Една канадка със славянски корени дирижира у нас

Кери-Лин Уилсън вече е провела първата си репетиция със Софийската филхармония. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Маестра Кери-Лин Уилсън, първата жена, дирижирала в „Арена ди Верона“, пристигна у нас за концерт със Софийската филхармония на 6 февруари в зала „България“. Ще прозвучат Трагична увертюра и Концерт за цигулка и оркестър от Брамс, както и Симфония № 4 от Бетовен.

52-годишната днес Уилсън е израснала в семейството на музиканти в Уинипег, Канада. Учи флейта, пиано и цигулка. Приета е в „Джулиард“ и още като студентка асистира на Клаудио Абадо на фестивала в Залцбург. На въпрос какво е усещането да дирижира огромен оркестър, тя отговаря, че когато музикантите са добри, чувството е като да шофираш луксозен автомобил.

Освен в „Арена ди Верона“, тя е първата жена, дирижирала в Римската опера и в Новия национален театър в Токио.

Диригентката вече е в София, репетирала е с националния ни оркестър, успяла е да разгледа столицата и особено впечатлена е останала от храм-паметника „Александър Невски“… както и от акустиката в зала „България“. Кери-Лин Уилсън има славянски корени и разбира някои български думи, а руски владее перфектно.

Солист на концерта ще бъде младата цигуларка от Сеул Нанджу Лий. Носител на десетки престижни международни отличия, сред последните ѝ признания е и първа награда от Международния конкурс „П. Владигеров“ 2019 г.

На Кери-Лин Уилсън ѝ предстои още един ангажимент този месец у нас – на 21 февруари тя ще дирижира оркестъра на Софийската опера и балет в спектакъла „Турандот“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg