Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една колекция от акварели с птици, смятана за изгубена

Изложба представя научни илюстрации на птици в Музея за история на София и приноса на Фердинанд за българската орнитология

Джон Херард Кюлеманс, „Полярна сова“, акварел, детайл - Една колекция от акварели с птици, смятана за изгубена

Джон Херард Кюлеманс, „Полярна сова“, акварел, детайл

Заради хаоса около военните конфликти в първата половина на ХХ век орнитоложкото издание „Науман, Естествена история на птиците в Централна Европа“, излязло в 12 тома през 1905 г., е смятано за безвъзвратно изгубено. Многотомникът обаче оцелява – на съхранение в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, наследил Княжеския музей по естествена история. И следващата седмица ще бъде представен пред столичната публика в изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“.

От колекцията от 400 илюстрации Музеят за история на София е избрал да покаже 65 акварела на Джон Херард Кюлеманс, Еди де Маес, Бруно Гайслер (орнитолог) и Ото Клайншмид (орнитолог) и автентичните бележки на авторите. Освен научни илюстрации, в експозицията ще бъдат представени декоративно-приложни проекти и рисунки на българските художници Иван Милев, Харалампи Тачев и др.

Еди де Маес, „Малък воден бик“, акварел

Ценителите ще могат да видят и четири от 12-те тома на изданието.

Изложбата ще изтъкне и приноса в българската орнитология на Фердинанд, довел до създаването на редица национални институции в страната ни под неговото управление. Заслугите му ще бъдат представени с редица архивни фотографии. Изложбата е повод да бъде експониран и непоказван досега негов официален портрет, дело на художника Никола Михайлов.

Откриването на изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ ще бъде на 4 септември от 18 ч. в Музея за история на София. Експозицията може да бъде разгледана до 31 октомври тази година.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg