Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Една кутия за обувки за българската култура

Празната кутия е символ на постомодерната реалност – реалността, в която има само опаковки и обеми, а съдържанието тотално липсва. - Една кутия за обувки за българската култура

Празната кутия е символ на постомодерната реалност – реалността, в която има само опаковки и обеми, а съдържанието тотално липсва.

Пари в кутии за обувки! Какъв футуризъм! Оригинално и иносказателно като знак на времето, в което живеем. Арт инсталация, която лаконично изразява реалността.

Има новини, които наистина са вдъхновяващи. Да откриеш някъде малко повече кутии за обувки, без това да е склад на магазин, е доста впечатляващо и ексцентрично, особено когато тяхното съдържание се измерва в милиони… Действителността все повече се превръща в изкуство, надхвърлящо с размаха на въображението си и най-смелите артистични идеи.

Мой познат художник беше казал, че празната кутия е символ на постомодерната реалност – реалността, в която има само опаковки и обеми, а съдържанието тотално липсва. Но днес ние отиваме още по-далеч – в нашите кутии има пари, красноречив символ на капитала, който замества всички смисли и запълва всички пространства, превръщайки се в същност на каквото и да било, в самата същност на битието.

Представих си тази гигантска инсталация от кутии с пари и ми се зави свят – внушението е неумолимо. Би стояла много добре в музей за съвременно изкуство, наречен МОМА, с ударение на А-то.

Америка за България

Имам няколко празни кутии от обувки вкъщи, понякога рисувам върху тях. Биха могли наистина да се използват за една съвременна инсталация – кутиите ще ги съберем лесно.

Но дали все пак не може да се задели една от пълните кутии за обувки и за българската култура…?

Може и две.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3