Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една легендарна галерия на една легендарна улица, днес несъществуващи

Последната за 2019-а изложба в Софийската градска галерия е посветена на „Галерия на 6-те“

Никола Танев, „Карловски двор“, 40-те години на ХХ в., Художествена галерия – Русе - Една легендарна галерия на една легендарна улица, днес несъществуващи

Никола Танев, „Карловски двор“, 40-те години на ХХ в., Художествена галерия – Русе

Изложба, посветена на легендарната „Галерия на 6-те“, ще отбележи 120-годишнината от рождението на Дечко Узунов в Софийската градска галерия. Последната за 2019-а експозиция в емблематичното арт пространство в столицата разказва за начинанието на петима майстори на живописта и един скулптор.

В началото на 1927 г. шестима ентусиасти създават на несъществуващата днес ул. „Търговска“ №2 в София ново художествено пространство. Никола Танев, току-що завърнал се от своя изложба в Букурещ в края на 1926 г. и впечатлен от условията там, събира приятелите си Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов и заедно решават да създадат място, в което картините на българските художници да намерят просторен и удобен дом. Наричат я „Галерия на 6-те“.

Още през февруари 1927 г. представят първата обща изложба. В следващите месеци там показват произведенията си автори като Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев… Много от творците се представят и самостоятелно – Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки интересните проекти, галерията съществува едва няколко години.

Дечко Узунов, „Портрет на Иван Тутев“, 1922, Софийска градска художествена галерия

В изложбата, която ще бъде открита на 17 декември в Градската галерия, са включени спомени на Никола Танев и статии от периодичния печат, които припомнят атмосферата на това специфично пространство. Освен на Дечко Узунов, ще бъдат представени творби и на останалите съмишленици в онази галерия – „Портрет на Виолета Йонова” на Денев, „Падналия другар” на Лазаров, „На чешмата” на Пенков, „Пейзаж” на Скитник, „Карловски двор” на Танев и „Портрет на Иван Тутев” на Узунов.

За експозицията са събирани произведения от колекциите на художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Шумен, от фонда на СГХГ, СБХ и частни колекции.

Куратори са Аделина Филева, Рамона Димова и Момчил Златаров.

Изложбата може да бъде разгледана до 16 февруари 2020 г.

Иван Пенков, „На чешмата“, 1925, Художествена галерия – Стара Загора

Борис Денев, „Портрет на Виолета Йонова“, 1923, Съюз на българските художници

Сирак Скитник, „Пейзаж снегове“, 30-те години на ХХ в., Софийска градска художествена галерия

Иван Лазаров, „Почиваща селянка“, 1937, Софийска градска художествена галерия

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС