Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една нощ в Операта по обед

Нощта на театрите започна в 11 ч. с концерт в Софийска опера. Снимки: Румен Добрев - Една нощ в Операта по обед

Нощта на театрите започна в 11 ч. с концерт в Софийска опера. Снимки: Румен Добрев

Концерт с откъси от бъдещи спектакли организира Софийска опера в събота по обед в Нощта на театрите. Пламен Карталов представи най-добрите гласове и фигури на институцията, която оглавява, в двучасов концерт. Публиката не бе много в 11 ч., но домакините тепърва очакваха да посрещат почитателите на оперното изкуство.

Събитието започна с малка шега – с „Добър вечер“, вместо „Добър ден“ от директора Карталов, и с вълнуващо тържество – голямата певица Александрина Милчева бе обявена за почетен член на Софийската опера и балет. Пред публиката Милчева сподели за миговете на несигурност в първите си години на сцената, разказа, че е преминала през много перипетии по пътя си. Чак на 40 години приела да влезе в образа на Азучена в „Трубадур”, защото до този момент не се е чувствала готова, а и според нея за някои роли било нужно гласът да узрее. Александрина Милчева съжали, че не е имала човек до себе си, който да я съветва кои роли са подходящи за нея и кои не. И призна, че в момента сцената много й липсва.

Директорът Пламен Карталов подари червена роза на развълнуваната Александрина Милчева.

Директорът Пламен Карталов подари червена роза на развълнуваната Александрина Милчева.

Поздрав към почитателите на операта и изпълнителите отправи на видео оперната певица Анна Томова-Синтова. А Пламен Карталов покани гостите в залата на предстоящите Вагнерови вечери.

Последва матинето. Всеки откъс бе представян от диригента Велизар Генчев. Публиката аплодира част от предстоящата същата вечер премиера на балета „Спящата красавица” от Пьотр Илич Чайковски, балерината Катерина Петрова изпълни танц на Аврора.

7

Прима балерината Катерина Петрова изпълни танц на Аврора от „Спящата красавица“.

Зрителите чуха откъс от мюзикъла „Бременските музиканти” от Александър Владигеров с песен на главатарката на разбойничките, изпълнена от сопраното Силвана Пръвчева, под съпровода на Георги Георгиев на мандолина.

"Разбойничката" Силвана Пръвчева

„Разбойничката“ Силвана Пръвчева

Представена бе и операта „Самсон и Далила” на Камий Сен-Санс. Константин Андреев представи арията на Самсон, на пианото му акомпанираше Йоланта Смолянова.

Константин Андреев в ролята на Самсон

Тенорът Константин Андреев в ролята на Самсон

Зрителите чуха части от „Тристан и Изолда” на Рихард Вагнер с любовен дует на Мартин Илиев и Радостина Николаева.

Даниел Острецов, Веселин Михайлов и Силвия Тенева изпяха етюди от операта на Жорж Бизе „Ловци на бисери”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС