Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една одисея в космоса Камджалов

Йордан Камджалов - „дяволски красив и божествено талантлив“. Снимка: Личен архив - Една одисея в космоса Камджалов

Йордан Камджалов - „дяволски красив и божествено талантлив“. Снимка: Личен архив

Като замахне с палката, звукът отеква в дълбините на космоса… Така трябва да си представяме музиката, когато за нея ни говори Йордан Камджалов (а как звучи наистина, е друг въпрос)

Той не прави концерти, а „музикални лаборатории за човека“, не е просто диригент, а „визионер“ и всяка негова изява е продукт на единството между музика, философия и наука! Скоро ще видим поредния му научен експеримент в симфоничната музика. През март Камджалов ще се заеме в зала 1 на НДК с изследването на „Симфония на скръбните песни“ по Хенрик Миколай Гурецки и в това проучване ще се включи прочутата певица Лиза Джерард. Заедно в търсенията им ще бъде Genesis Orchestra – не, няма да го наречем просто оркестър, това е „център на културна концептуална платформа“!!!

Специалистите позорно мълчат, но от пресцентъра на Йордан Камджалов са категорични: това е неговият следващ грандиозен проект! Двамата с гостенката Джерард смятат да „въведат аудиторията в лабораторията на твореца чрез уникалния формат „Музикално въведение“, който вече се утвърди като неизменна част от спектаклите на диригента“! От пиар презентацията разбираме, че Камджалов е нищо по-малко от фундаментален артист, който докосва и завладява, без да изисква и задължава:

„Съвместната ѝ работа с Йордан Камджалов отново има за цел да разбие традиционната представа за класическата музика единствено като елитарна, т.е. непонятна за масите. Колаборацията между двамата фундаментални артисти, които успяват с музиката си едновременно да докосват и завладяват без да изискват и задължават, е доказателство, че класическата музика може да бъде достъпна и за нетренираното ухо“.

Концертът „Симфония на скръбните песни“ ще бъде в рамките на проекта „Свобода в класиката“, започнал през март 2017 г. в Пловдив „с поставянето на едно от най-сложните класически произведения – „Реквием“ на Волфганг Амадеус Моцарт“!

Йордан Камджалов се яви като гръм от ясно небе на родната сцена от Хайделберг, където е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и Главен диригент на забележителния културен център Хайделберг измежду над 150 кандидати от световна величина! Но Хайделберг се оказва тесен за неговата душа и той прекратява предсрочно договора си, защото – дълбоко убеден в огромния потенциал на българската култура – иска да отдава все повече от личното си време на „развитието на културния ландшафт у нас“! Както и да му благодарим, колкото и силни думи да използваме, ще бъде малко – защото, както казва Козма Прутков, никой не може да обхване необхватното (освен Йордан Камджалов)!

Колкото до неговия Genesis Orchestra, той е „нов български културен бранд от световна величина, обогатяващ трайно културната среда във и извън България“. Какъв късмет, че все по-често пренася лабораториите си на родна почва!

Дано астероидът, кръстен на негово име, прелита все по-често над България!

ПП: Все още не сме слушали изпълнения на Йордан Камджалов, текстът е изцяло вдъхновен от неговите пиари и изказванията му в медиите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС