Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една от най-добрите снимки на века е една лъжа

Слон помага на изтощено до крайност малко лъвче и крачи редом с майка му към водата - „а ние наричаме тях диви зверове“

Истинска ли е тази снимка, или е лъжа?  - Една от най-добрите снимки на века е една лъжа

Истинска ли е тази снимка, или е лъжа?

Трудно е да не сте виждали тази снимка, ако сте ползвали социални мрежи с нормална активност в последните седмици. Наречена „една от най-добрите снимки на века“, тя изобразява слон, който носи с хобота си бебе лъвче, редом до майката лъвица. Според описанието към кадъра слонът спасява лъвчето от изтощението и тройката животни се отправя към водоизточник.

„А ние наричаме тях диви зверове“, завършва иронично текстът към фотографията – в Туитър, в профила на човек на име Файсал Икбал.

И оттам истерията се подновява – след като снимката вече неведнъж се е появявала в различни социални мрежи и е довеждала до масово умиление и споделяне (буквално стотици хиляди пъти!), придружено от остри критики към безсърдечния човешки род.

(Дори когато някой от коментаторите се усъмни, че имаме насреща си фалшива новина – отнася масово недоволство, че дори да е лъжа, важно е посланието.)

Само че фотографията е напълно манипулирана, създадена е от три различни кадъра. Генезисът ѝ обаче не е злонамерен. Кадърът е създаден от Национален парк „Крюгер“ в ЮАР за Първи април, 2018 г. Оригинално публикацията завършва с думите Sloof Lirpa, иначе казано April Fools, т.е. „Първи април“.

„Следваме лъвица, която носи малкото си и вече е наистина много уморена – пише към кадъра. – Появи се слон, който иска да помогне на лъвицата. Подаде хобота си надолу, малкото лъвче скочи в него и слонът го понесе! 3 км от южния вход [на парка]. Заснето от Sloof Lirpa.“

Източникът на снимката на слона е също от Национален парк „Крюгер“ – заснет през 2005 г. А откъде са взети образите на лъвицата и малкото лъвче, дори сайтът за разобличаване на фалшиви новини Snopes не успява да установи…

Вижте още: ХЮСТЪН, ИМАМЕ ПРОБЛЕМ! ФАЛШИВИ НОВИНИ ДЕБНАТ ОТВСЯКЪДЕ

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах