Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една от най-обичаните детски котешки истории в света излиза на български език

Луксозно издание на „Мог забраваната“ на Джудит Кер вече е на пазара

Понякога Мог забравя, че вече е яла и краде от закуската на своите хора. Илюстрация: Джудит Кер - Една от най-обичаните детски котешки истории в света излиза на български език

Понякога Мог забравя, че вече е яла и краде от закуската на своите хора. Илюстрация: Джудит Кер

Домашните любимци на писателите често стават вдъхновение за създаването на детски истории. За първи път у нас децата ще се запознаят с котката Мог, която отдавна вършее по домовете на малките си чуждестранни читатели. Това е домашната котка на илюстраторката и детска писателка Джудит Кер, чиито приключения излизат в луксозно издание от издателство „Лист“.

„Мог забраваната“ разказва за едно коте, което е толкова разсеяно, че винаги успява да се забърка в неприятности. Например забравя, че вече е закусвала или че има котешка вратичка, за да излиза навън… Една вечер обаче, по щастливо стечение на обстоятелствата и тъкмо благодарение на късата си памет, забраваната успява да залови крадец.

Кер, която издъхна на 95 години през 2019 г., заимства образа на Мог от нейната собствена Мог. Котката е много популярна сред анлоезичните читатели, които познават още 17 истории с нея. От книгите за глупавата котка са продадени повече от 4 млн. екземпляра по света и са преведени на над 20 езика. Книжките се раждат първо като приказки за дъщеря ѝ и сина ѝ. Самите те също са участници в котешките приключения – Тейси и Матю са двете деца на писателката.

През 2020 г. издателствата по света организираха специални четения и други събития, за да отбележат 50 години от публикуването на „Мог забраваната“ през 1970 г. През 2015 г. Мог забраваната бе анимирана и участва в коледна реклама на „Сейнсбъри“. Приходите от 1,6 млн. паунда от продадените в предколедния период книжки отидоха за благотворителната организация „Save the Children“.

Освен котешки сюжети, Джудит Кер създава и тигрови – друга нейна книга за деца е „Тигърът, който дойде на чай“, първата илюстрованата книжка на авторката, която също предстои да излезе с логото на „Лист“.

Историята на Кер е достойна за роман – родена е в Берлин по време на Ваймарската република в семейството на немски евреи. Баща ѝ е театрален критик, а майка ѝ – композитор и наследница на пруски политик. В началото на март 1933 г. до семейството достигат слухове, че ако нацистите спечелят предстоящите избори, ще конфискуват паспортите им и ще арестуват бащата Алфред Кер за критики към партията. В утрото на изборния ден семейство Кер напуска страдата с двете си деца и се установява в Швейцария. По-късно научават, че още на другия ден нацистите са нахлули в дома им в Берлин, за да ги арестуват. Малко след бягството на семейството книгите на Алфред Кер са изгорени. По-късно семейството заминава за Франция, а през 1936 г. заживяват във Великобритания, където Джудит Кер остава до края на живота си.

Мог Забраваната. Илюстрация: Джудит Кер

Когато избухва Втората световна война, тя се грижи за ранени войници като доброволка към Червения кръст. След войната завършва Централното училище по изкуства и занаяти и става художничка. Печели много награди, удостоена е със званието Офицер на Ордена на Британската империя.

През 1971 г. издава „Когато Хитлер открадна розовия заек“, в която размишлява за нацизма през детските си спомени. Книгата става първа част от автобиографичната ѝ трилогия „Out of the Hitler Time“.

По българския превод на „Мог забраваната“ работи поетесата Мария Донева. В изданието са включени оригиналните илюстрации на Джудит Кер.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90