Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Замунда“ се завърна като „Зелка“

Българската държава очевидно не намира за нередно съществуването на пиратски сайтове за безплатно ползване на  интелектуална собственост. Илюстрация: пиратски флаг от XVIII век - „Замунда“ се завърна като „Зелка“

Българската държава очевидно не намира за нередно съществуването на пиратски сайтове за безплатно ползване на интелектуална собственост. Илюстрация: пиратски флаг от XVIII век

„Замунди“-те спряха, но отново е налична „Зелка“, версията на едната от тях. Най-популярният пиратски сайт за сваляне на музика и филми zamunda.net бе спрян преди няколко дни. До алтернативния zamunda.se достъпът също бе отрязан вчера. Съдържанието им обаче е свободно за ползване на друго място в мрежата. В zelka.org, клонинг на zamunda.se, безпроблемно може да се сваля цялата незаконна информация, която обикновено е налична в торент сайтовете.

Според Явор Колев от Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ вероятно е имало хакерска атака. За „Дарик“ той съобщи, че в ГДБОП не е постъпил сигнал за спирането на сайтовете. Очевидно Колев вече не вижда проблем около съществуването на „Замундите“ и техните производни.

Алтернативният zamunda.se се появи, след като през 2013 г. домейнът беше откраднат от служители на сайта. Явно собствениците са се застраховали срещу подобни проблеми и с трето бекъп пространство в мрежата.

България е една от най-пиратските държави в света. Тази година „успяхме“ да се наредим на второ място след Русия по нарушаване на авторските права.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах