Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Една ракета с цвят червен

Програмата на Слави Трифонов е като събрана от Фейсбук-статуси

Програмата на Слави Трифонов, която той обяви, е като събрана от Фейсбук-статуси. Снимка: Стопкадър от изявлението на шоумена политик - Една ракета с цвят червен

Програмата на Слави Трифонов, която той обяви, е като събрана от Фейсбук-статуси. Снимка: Стопкадър от изявлението на шоумена политик

Космическа програма, 1 милион лаптопи, детски градини за всички, хеликоптери-линейки… Програмата на Слави Трифонов, която той обяви, е като събрана от Фейсбук-статуси. Всеки скандал в социалните мрежи през последните години е намерил отзив в приоритетите му за управление с щедрото „Ще го оправим“ и без никакви обяснения как, кой и колко.

Представи един кабинет, който е красив, млад и най-дългият ред в иначе все още доста незавършените им биографии е онзи с имената на чуждестранните колежи, които са завършили. Правителството на Трифонов обаче е просто олицетворение на неговия комплекс за образование – шоуменът е копие на Бойко Борисов в много отношения, най-вече в липсата на добро обучение. Владеенето на чужди езици, което през 2021 година и особено за 30-ина годишните не е по-голямо умение от умението да шофираш, например – просто необходимост, е фетиш за хора като Трифонов и Борисов. Те отдавна са разбрали, че на позициите, които заемат, без поне още един език са като без джип по Бойкова магистрала – друса, тропа и всички те изпреварват. Многобройните англоезични колежи и магистратури в университети в САЩ, които човек може да прочете в биографиите на номинираните от ИТН за министри, бяха съобщени от Трифонов като магически заклинания, които гарантират умения, знания и свръхсили. Разбира се, на фона на парламента и кабинета досега, пълен с хора с дипломи от Свищов, Югозападния или Библиотекарския, проектоминистрите на Трифонов седят по-добре, но в крайна сметка доброто образование е само базата, на която да стъпиш, за да се развиваш добре и професионално. Само дипломата обаче не стига за по-високи позиции – там се иска опит, искат се лични качества, смелост, познания на материята, усет за работа с хора – все неща, които се трупат в годините след завършването на университета.

Какво наднича обаче иззад тези магически заклинания? Приватизация на ББР? Концесиониране на магистралите? Раздаване на още един милион лаптопи на учениците? А какво ще стане с източените пари от банката и дали приватизацията ѝ не е най-хитрият начин да се заличат следите? А нима не ручахме вече жабетата с концесионирането на магистрали и огромните корупционни скандали около това по времето на Тройната коалиция? А защо са им на учениците още един милион лаптопи, ако няма достатъчно училищни сгради и учители? Или просто ще дадем отново едни пари на едни фирми за софтуер и техника, която ще се хвърля ежегодно?

Тия детайли бяха обаче ефектно затъмнение от съобщението, че ще пращаме един мъж, една жена и един северномакедонец в Космоса. Само дето не ни пусна и „една ракета с цвят червен, една за теб, една за мен“, докато четеше с апломб обещанието, че ще ни вкара в програмите на НАСА. То не, че е лошо, ама може би преди това в БАН да им пуснат парното през зимата, а? Или да си платим вноската в ЦЕРН?

Същото е и с медицинските хеликоптери. Разбира се, че трябва да има такива, но кой ще ги пилотира, кой ще ги обслужва, къде ще кацат? И ще могат ли да летят от болница на болница, за да чуват навсякъде:

„Тук не можем да ви вземем, пробвайте в Елин Пелин“.

Управлението на една държава е по-сложно от управлението на телевизионно шоу, а дори и шоуто има нужда от оператори, от камери, от сценаристи, от режисьори…

За режисьор сега ни предлагат Николай Василев. Човек, участвал в компрометирани управления. Единственото, което остана от министерстването му, са табелките на псевдоанглийски из България и прякора му Малкия Мук. Но явно приказките от 1001 нощ още не са изчетени от избирателя и ще дадем короната за трети път на приказен разказвач.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg