СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Една седмица по кината и тръгва по телевизията (видео)

Новият филм на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти“ с премиера на голям екран на 3 ноември

Светлана Янчева в новия филм на Иглика Трифонова „Асансьор  за пациенти“.  - Една седмица по кината и тръгва по телевизията (видео)

Светлана Янчева в новия филм на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти“.

Новият филм на Иглика Трифонова, „Асансьор за пациенти“, ще има премиера в киносалоните на 3 ноември, а само седмица по-късно – на 11 ноември, ще бъде излъчен и по БНТ1. Така за първи път у нас български филм ще бъде показан (почти) едновременно на малкия и на големия екран.

Подобен опит е правен в Япония с доста голям успех – споделя режисьорът Иглика Трифонова. – Осъзнаваме, че поемаме риск, но човек винаги трябва да опитва нови неща. Ще ни е интересно да видим как публиката приема този експеримент.“

„Използвали сме този подход с представление, което спряхме да играем в театъра, но записахме за телевизията. След излъчването му хората започнаха да го търсят и да искат да го гледат пак – допълва Христо Гърбов. – Така че едно излъчване в телевизия може да създаде интерес и да вкара хората в киносалоните.“

Според общоприетата практика, филмите, показвани на кино, се появяват на малкия поне осем месеца по-късно. Последният подобен случай по света беше в началото на септември, когато първите два епизода от новия сериал на „Марвел“ Inhumans бяха пуснати в IMAX кината (включително и у нас) броени дни преди излъчването им по американската телевизия ABC.

След като резултатите се оказаха (меко казано) „относително скромни“, въпреки няколкомесечната рекламна кампания, едва ли скоро ще видим отново подобен експеримент. Докато „Асансьор за пациенти“, който вече бе показан на „София филм фест“ през февруари 2017 г. и спечели наградата на публиката.


Има обаче известна разлика – „Асансьор за пациенти“ е завършен игрален филм, а не начало на сериал. Ако българският телевизионен зрител, който по принцип не обича да дава пари за кино (още по-малко българско), го хареса… кой знае – може наистина втората седмица продадените билети да са повече от първата. Предстои да видим.

Филмът разказва историята на двама пациенти – младо момче, с втори опит за самоубийство, и жена, която скоро е разбрала, че е неизлечимо болна. Тяхната кратка среща в един болничен асансьор се оказва съдбоносна.

Участват Христо Гърбов, Светлана Янчева, Бойка Велкова, Ангелина Славова, Александър Бенев, Слава Дойчева, Мак Маринов, Йордан Биков и Тихомир Паунов.

Сценарият е на Иглика Трифонова, оператор е Крум Родригес, музиката – на  Васил Гюров.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90