Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Една седмица в клетка край парламента

Доброволци стоят затворени с искане за забрана на фермите за норките у нас (снимки)

В петък по обяд в клетката край Народното събрание открихме Ина, студентка от Лесотехническия университет. Снимка: Площад Славейков - Една седмица в клетка край парламента

В петък по обяд в клетката край Народното събрание открихме Ина, студентка от Лесотехническия университет. Снимка: Площад Славейков

Млада жена стои в клетка в градинката край СУ „Св. Климент Охридски“ с искане за забрана на фермите за норки в България. Наблизо е Народното събрание, главната ферма на българската политическа менажерия – но за разлика от норките, тяхната съдба не изглежда застрашена. Законопроектът за забраната за фермите за кожи беше внесена в парламента и приета на първа комисия преди по-малко от месец. Но съдбата на норките, отглеждани в клетки, все още не е решена. Активистите от „КАЖИ – кампании и активизъм за животните в индустрията“ смятат да се борят до край – докато индустрията за ценни кожи не бъде изцяло прекратена в България, както в редица други държави и извън Европейския съюз.

Името на затвореното момиче е Ина Иванова, 21-годишна е, студентка трети курс в Лесотехническия университет, специалност „Екология и опазване на околната среда“. От сряда, 6 ноември, до 13 ноември включително, тя и още около 50 доброволци се редуват в клетката край парламента. Денонощно.

Ина твърди, че не ѝ е чак толкова трудно да стои в клетката, защото ще остане там само 4 часа, а по думите ѝ „норките стоят затворени по 7 месеца, въобще през целия си живот, преди да бъдат убити заради кожите си“.

„Освен това аз съм сама в клетката, а те живеят по 3-4 заедно на едно място“, обяснява Ина.

Студентката признава, че не е виждала норка на живо – само препарирана, в университета, в който учи. В клетката около доброволката са струпани кожи – Ина обяснява, че те символизират друг нехуманен детайл при отглеждането на тези животни – когато някое умре само, не изнасят трупа му, а го оставят да гние където си е.

Според „КАЖИ“, в България 100 хиляди норки ще бъдат убити в газови камери и одрани за кожени палта само този ноември.

На въпрос на „Площад Славейков“ за хуманното отношение само към норките ли се борят, не е ли окаян животът също на прасетата, зайците и немалко други животни в българските ферми, Ина твърди, че „КАЖИ“ са организирали подписка, която апелира да се забрани отглеждането в клетки на всички животни в животновъдната индустрия в целия Европейски съюз.

От началото на инициативата покрай клетката на доброволците от „КАЖИ“ са минали мнозина народни избраници, но засега само трима са се спрели – депутатите от БСП Нона Йотова, Антон Кутев и Михаил Христов, които са и вносителите на законопроекта в парламента. Петя Алтимирска – председател на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, сподели със съжаление, че опитите им да ангажират депутати и от други партии дотук се оказват неуспешни.

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg