Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Една ужасна, тъжна история за много звезди и иск за $100 млн. срещу „Юнивърсъл“

Мастър ленти на Били Холидей, Луис Армстронг, Арета Франклин, Рей Чарлс, Елтън Джон, „Нирвана”, Еминем, „Гънс ен Роузис”... изгорели в пожар през 2008 г.

1 и 2 юни 2008 г., когато музиката изгоря в складове на „Юнивърсъл“ в Холивуд. Снимка: Уикипедия - Една ужасна, тъжна история за много звезди и иск за $100 млн. срещу „Юнивърсъл“

1 и 2 юни 2008 г., когато музиката изгоря в складове на „Юнивърсъл“ в Холивуд. Снимка: Уикипедия

Няколко изтъкнати групи, музиканти и наследници на артисти съдят най-голямата звукозаписна компания в света, „Юнивърсъл мюзик груп” (UMG). Завели са дело в петък, 21 юни, след разследване, публикувано в „Ню Йорк Таймс” по-рано този месец, за стотици хиляди мастър записи (оригиналните записи, от които се изготвят новите тиражи на дискове, плочи и други носители), защитени копия на неиздадена музика и други материали, изгорели в големия пожар в хранилищата на UMG през 2008 г.

Искът, който търси обезщетение, надвишаващо 100 милиона долара, бе заведен от тръстовете, грижещи се за творческите наследства на Том Пети и Тупак Шакур, групите „Хоул| и „Саундгардън” и певеца Стив Ърл. Идеята е да се търси статут на групови юридически действия, така че всеки друг музикант, свързан с UMG и оказал се „в подобна ситуация”, да може да се включи, съобщава NPR.org.

Според статията в НЙТ, в пламъците са унищожени ленти, записвани в продължение на много десетилетия, на десетки топ музиканти – от Луис Армстронг до „The Roots“.

Жалбоподателите твърдят, че компанията UMG е нарушила договора си с артистите, като не е успяла да съхрани правилно материалите – вместо това мастър лентите и други материали са били оставени „в неадекватно, неотговарящо на стандартите складово помещение, разположено в задния двор на „Юнивърсъл студиос” (Холивуд), без сериозна противопожарна защита”. Нещо повече, те твърдят, че след пожара „UMG прикрива загубата с фалшиви публични изявления, че са изгубени само малък брой касети и други материали от непопулярни артисти от 40-те и 50-те години”.

Фантастико

В жалбата се твърди още, че UMG са укрили тежките щети от своите артисти и публиката, междувременно обаче след успешни съдебни спорове компанията е получила застраховки на стойност 150 милиона долара – и музикантите смятат, че имат право да получат част от тези пари.

Твърди се, че сред стотиците артисти със записи, изгорели в пожара, са още Били Холидей, Арета Франклин, Рей Чарлс, сър Елтън Джон, Джанет Джаксън, „Нирвана”, Еминем, „Гънс ен Роузис”…

От „Юнивърсъл мюзик груп” са отклонили молбата на NPR за коментар. Но в предишно изявление от 11 юни заявяват, че разследването в „Ню Йорк Таймс” съдържа „много неточности, подвеждащи изявления, противоречия и фундаментални недоразумения“. Арно де Пюфонтен, президент на компанията-майка на UMG, Vivendi, казва пред „Варайъти” в четвъртък, че разследването на „Ню Йорк Tаймс“ е „само шум”.

Кортни Лав – бившата вокалистка на „Хоул” (и вдовица на Кърт Кобейн, чиято група „Нирвана” също е записвала за UMG) – написа в Туитър по повод статията в НЙТ:

Прочетох опустошителното, страшно експозе на Джоуди Розен за катастрофалния пожар в UMG. Нашата история беше унищожена – каква ужасна, тъжна история е това”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах