Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Едни и същи претендират за директор на Филмовия център

Шестима са поискали да са директор на НФЦ, трима са допуснати до конкурс. - Едни и същи претендират за директор на Филмовия център

Шестима са поискали да са директор на НФЦ, трима са допуснати до конкурс.

Трима кандидати – Александър Донев, Владимир Гюров и Любомир Янакиев – са допуснати до конкурса за директор на Националния филмов център (Донев вече го е и ръководил), където от години няма постоянен шеф. Всички те са опитвали да заемат поста и преди – явиха се на конкурс и през март 2015-а, и през февруари 2016-а, но никой от четиримата тогава претенденти (първия път заедно с Георги Чолаков, втория – с Боряна Пунчева) не получи достатъчно точки.

Конкурсът за шеф на Филмовия център бе обявен през февруари. Ръководният пост на института бе един от многото без постоянни директори, за които служебният министър Рашко Младенов започна да търси титуляри.

От октомври 2015 г. директор в агенцията временно е Камен Балкански. Когато той зае поста (сменяйки Павел Васев, отказал се от позицията), се очакваше управлението му да трае броени седмици, докато има резултат от обявения от Министерството на културата конкурс. През февруари 2016-а обаче се оказа, че победител няма – никой от четиримата участници не бе събрал достатъчно точки.

За конкурса сега са кандидатствали общо шестима души. Трима не са допуснати до интервю – това са Иван Киришев, Марин Марчевски и Жана Караиванова.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg