Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Едно българско момче преди 100 години вижда бъдещето (видео)

Новият филм на Станимир Трифонов с последната роля на Лорина Камбурова в българското кино тръгва по кината

Александър Тонев и Лорина Камбурова са в главните роли в „Блаженият“. - Едно българско момче преди 100 години вижда бъдещето (видео)

Александър Тонев и Лорина Камбурова са в главните роли в „Блаженият“.

„Блаженият“, последният български филм с участието на Лорина Камбурова, ще тръгне по кината в страната на 3 юни. Младата актриса напусна този свят преди почти година след усложнения от Ковид-19. Филмът ще има специална прожекция в Русе на 27 май, когато се отбелязва точно година от кончината ѝ.

Режисьорът Станимир Трифонов („Хайка за вълци“) определя филма като психологическа любовна драма. „Блаженият“ е „метафора на българската съдба“, споделят създателите на филма.

Сюжетът се базира на сборника с разкази „Боби Блажения и Другия американец“ на Емил Андреев. Действието изпраща зрителя стотина години назад във времето, сюжетът е разказан през историята на Боби – момче, надарено с дарбата да вижда в бъдещето. Какво се случва в страната ни зрителят вижда покрай важните събитията в живота на това момче – първата му голяма любов, срещата му с бъдещия американски президент Джон Ф. Кенеди и революционното му откритие – лекарство за туберкулоза, най-страшната по онова време болест.

Двете главни роли са поверени на Александър Тонев и на покойната Лорина Камбурова – и за двамата това е дебют на големия екран. „Блаженият“ е последният български пълнометражен проект с участието на Камбурова. В новия български филм участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други.

Множество магически и фолклорни елементи се  преплитат в един привидно реалистичен контекст. Така във фантастичния сюжет се появяват и факти от историята – например гостуването на Кенеди в хотел „Солун“ в Лом през 1939 г. Самият Боби е реално съществуващ човек, когото Емил Андреев – сценарист на филма, среща няколко пъти през живота си. Прототип има и сервитьорката Катя. Истинското ѝ име е Пръвка, която днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

Снимките на „Блаженият“ започват през 2018 г. и се провеждат изцяло в Русе заради автентичната атмосфера на града с все още запазена архитектура от първата половина на ХХ век.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах