Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Едно благодаря за свободата (снимки)

Знамената на европейските народи, воювали за Освобождението на България, се веят на Шипка – рядко приятелски отношения в озъбения ни свят

Знамената на воювалите за Освобождението се веят на фона на паметника на Шипка. Снимки: Емил Георгиев - Едно благодаря за свободата (снимки)

Знамената на воювалите за Освобождението се веят на фона на паметника на Шипка. Снимки: Емил Георгиев

И друг път съм имал повод да пиша за битката при Шипка. Този път снимките на Емил Георгиев ми дават повод да обърна внимание на една възстановена историческа справедливост. Преди три години българският „Ротари клуб” се е погрижил за издигането на флаговете на народите, воювали заедно с българските опълченци и с руските царски офицери за свободата на страната ни.

Битката при Шипка от август 1877-а (датите ѝ зависят от това кой календарен стил предпочитате) задържа османските подкрепления, докато обсадата на Плевен се затяга. В крайна сметка силите на Руската империя с включените тогава в нея Полско кралство, Финландско и Литовско велики княжества, Малорусия (или Украйна) и много други страни и народи, както и съюзническите войски на Румъния, Сърбия, Черна гора и българското доброволно опълчение побеждават и с това започва историята на Третата българска държава на Балканите.

Прекрасно е, че знамената на нациите, включени в освободителните войски било като поданици, било като съюзници на руското командуване, се намират под върха. В днешния озъбен свят е трудно да се намери място, където заедно да се виждат цветовете на България, Русия, Литва, Полша, Финландия, Русия, Беларус, Украйна, Сърбия, Черна гора и Румъния.

Знамената на нациите, включени в освободителните войски, се намират под върха

Толкова много конфликти изглеждат далеч, когато човек види, че в едно огромно и благородно усилие са били впрегнати възможностите на много народи с иначе често противоположни интереси. А още по-хубаво е, че днес всички тези нации съществуват в собствени държави, извън границите на изчезнали империи. Да си пожелаем съюзнически и приятелски отношения без насилствено уеднаквяване.

Разбира се, там могат да се добавят и флаговете на още страни – австрийският, унгарският, хърватският, германският и чешкият заради австро-унгарските и немските поданици, включили се във войната; или дори японският заради доблестната роля, изиграна от барон Сейго Ямадзава край Плевен. Та даже и знамената на централноазиатските ислямски народи, участвали на руска страна срещу Повелителя на правоверните от късния османски Константинопол.

Но така или иначе, гледката на сякаш помирилите се помежду си нации на Източна Европа е обнадеждаваща. Свободата, която винаги се крепи на върха на копието, може не само да разединява, а и да ни събира заедно. Около годишнините от битката при Шипка можем да си позволим едно „благодаря” към всички българи и чужденци, участвали в този съдбоносен сблъсък, завършил щастливо за нас.

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща…

Плочата, поставена при Шипка от „Ротари клуб“

Гледка към Балкана

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg