Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Едно кафе, моля, с предупреждение за рак

Напитката съдържала канцерогенно вещество, следователно клиентите трябвало да бъдат известени за рисковете

Според съдиите в Калифорния, компаниите акцентират на ползите от кафето и пропускат да споменат за рисковете от него. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Едно кафе, моля, с предупреждение за рак

Според съдиите в Калифорния, компаниите акцентират на ползите от кафето и пропускат да споменат за рисковете от него. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Големите вериги кафенета като американската „Старбъкс“ и британската „Коста“ са превърнали пиенето на кафе в религия и не могат да се оплачат от липса на клиенти. В щата Калифорния обаче напитката ще се стори още по-горчива на посетителите, щом видят табела, която ги информира, че ги грози рак. Мярката стана задължителна, след като калифорнийският съд взе окончателно решение в понеделник, че всяко кафене в щата е длъжно да предупреди клиентите си за риска, който поемат.

Става дума за опасното химично съединение акриламид, което се отделя при варене на кафето, посочва „Гардиън“. Ако се натрупа в човешкия организъм, канцерогенното вещество може да доведе до развитие на злокачествен тумор. Има го в големи количества също в чипса, пържените картофи, сухите зърнени храни, а в по-малки се среща дори в рибата, хляба и водата. Според съдиите, компаниите акцентират на ползите от кафето и пропускат да споменат за рисковете от него.

Неправителствена организация съди близо 90 компании за кафе, позовавайки се на закон, според който наличието на опасни хранителни вещества, причиняващи рак, трябва да бъде оповестено на опаковката на продукта.

Кафе индустрията не отрича, че акриламидът се съдържа в кафето, но твърдят, че е в допустими, безвредни количества и напитките им не трябва да подлежат на този закон, тъй като веществото не се добавя умишлено, а е резултат от термичната обработка на зърната.

Вариантите пред кафенетата сега са два: или ще трябва да поставят предупредителната табела в салоните си, или да премахнат акриламида от кафето, както направиха производителите на чипс преди години, например. Ако решението на съда не бъде спазено, веригите трябва да се подготвят да платят по 2 500 долара на всеки клиент, изложен на опасност, за всеки ден след 2010 г., когато започва съдебното дело.

От кафе индустрията обаче смятат, че предупредителните табели са подвеждащи – безброй много проучвания били доказали ползата от кафето.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах