Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Едно семейство в космоса

Астронавтът Чарлс Дюк, стъпвал на Луната, разказва историята на фотография, която оставя там през 1972 г.

Снимката е публикувана в много книги за популярна фотография и е знаков пример за „човешката страна на изследването на космоса“, казва астронавтът Чарлс Дюк. - Едно семейство в космоса

Снимката е публикувана в много книги за популярна фотография и е знаков пример за „човешката страна на изследването на космоса“, казва астронавтът Чарлс Дюк.

На 20 април 1972 г. Чарлс Дюк прави първите си стъпки на Луната. По това време той е на 36 години – най-младият човек, стъпвал някога на повърхността на земния спътник. Но това не е единственото постижение на Дюк – докато е на Луната, той оставя семеен портрет – на себе си, съпругата си и двамата им сина. И до днес той остава там.

На гърба на снимката е изписано:

„Това е семейството на астронавта Чарли Дюк от планетата Земя, който кацна на Луната на 20 април 1972“.

Снимка: НАСА

Снимка: НАСА

„Винаги съм планирал да я оставя на Луната – казва пред „Бизнес инсайдър“ Дюк. – Така че когато я пуснах, беше просто за да покажа на децата ми, че наистина съм го направил.“

Снимката е публикувана в множество албуми за популярна фотография и е знаков пример за „човешката страна на изследването на космоса“, казва астронавтът.

Когато тренира за мисията „Аполо“, Дюк прекарва по-голямата част от времето във Флорида. Но семейството му живее в Хюстън. В резултат децата почти не се виждат с баща си.

„И така, само за да въодушевя децата около това какво татко им ще прави, попитах дали не искат да дойдат с мен на Луната – разказва Дюк. – Да си направим семейна снимка и така всички ще отидем там!“

Charles-Duke-family

Така изглежда снимката, след като е направена.

Изминали са повече от 43 години от стъпките на космонавта на Луната. И днес той подозира, че снимката навярно никак не е в добро състояние:

„За 43 години, в които всеки месец температурите скачат до 204 градуса по Целзий, а нощем падат почти до абсолютната нула, не мога да си представя тя да е оцеляла. Изглеждаше много добре, когато я пуснах, но така и никога не я погледнах отново. Предполагам, че вече е напълно избледняла“.

За съжаление, няма начин да се определи колко точно снимката е избледняла, тъй като тя е твърде малка, за да се забележи от лунните сателити. И въпреки всичко, фотографията е от огромно значение за семейството, казва Дюк. А в края на краищата, това е всичко, което има значение, нали?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90