Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Едуард Нортън е пряк наследник на Покахонтас, доказа тв предаване

Друг от предшествениците му е бил робовладелец, което провокира чувство на неудобство у актьора

Едуард Нортън в най-новия филм с негово участие „Glass Onion: A Knives Out Mystery“. Снимка: Стопкадър - Едуард Нортън е пряк наследник на Покахонтас, доказа тв предаване

Едуард Нортън в най-новия филм с негово участие „Glass Onion: A Knives Out Mystery“. Снимка: Стопкадър

Американският актьор Едуард Нортън установи, че Покахонтас, широко митологизираната дъщеря на индиански вожд от XVII век, е негова прабаба 12 поколения назад. Нортън научи за връзката си с легендарната жена в най-новия епизод на „Finding Your Roots“ (Да откриеш корените си), предаване на Пи Би Ес, което изследва в детайли родословното дърво на популярни личности.

„Връзката с твоите прабаба и прадядо 12 поколения назад Джон Ролф и Покахонтас е без всякакво съмнение, има и пряка хартиена следа, която го доказва“, потвърди водещият на предаването, историкът Хенри Луис Гейтс-младши.

Покахонтас се е омъжила за заселника Джон Ролф на 5 април 1614 г. в Джеймстаун, Вирджиния, сочат документите, до които изследователите са получили достъп. Сватбата се е случила по времето, когато Шекспир все още е бил жив, отбелязва Си Ен Ен. Писмени доказателства разкриват още, че Покахонтас умира три години по-късно в Грейвсенд, Англия, а смъртта на Ролф настъпва през 1622 г.

„Това те кара да осъзнаеш колко малка частица си от цялата история на човечеството“, коментира Нортън.

Покахонтас е сред представителите на местното американско население, които посрещат английските заселници в началото на XVII век. Легендите гласят, че тя спасява живота на капитан Джон Смит, като полага главата си върху неговата, секунди преди да бъде екзекутиран от баща ѝ Похатан, водач на племенен съюз от региона Тайдуотър във Вирджиния.

Но новините за предшествениците на Нортън не бяха само добри – предаването на Пи Би Ес установи още, че пра-пра-прадядо му Джон Уинстед е бил робовладелец, негова собственост са били включително няколко малки деца. 53-годишният Нортън сподели, че не за първи път провежда подобно генеалогично изследване и вече знае за историята на Уинстед. Попитан какво е чувството да се потвърди родствената ти връзка с робовладелец, Нортън отговори:

„Краткият отговор на този въпрос е, че тези неща те карат да се чувстваш неудобно. И така трябва да бъде. Това не е оценка на собствения ти живот, а на историята на държавата ни и на първо място историята трябва да бъде призната“.

Детайлите от проучването на родословното дърво понякога са тежки, допълни той:

„Когато прочетеш „собственик на роб на 8 години“, просто искаш да умреш“.

Предаването „Finding Your Roots“ е в своя девети сезон и вече представи генеалогията на актрисата Джулия Робъртс.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg