Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Едуард Сноудън в Туитър: Сега чувате ли ме?

Най-прочутата „къртица“ в света се присъедини към социалната мрежа

Сноудън получи политическо убежище в Русия, където се намира и днес. - Едуард Сноудън в Туитър: Сега чувате ли ме?

Сноудън получи политическо убежище в Русия, където се намира и днес.

Едуард Сноудън най-сетне се присъедини към социалната мрежа Туитър – две години, след като напусна САЩ и разкри секретни данни за повсеместно подслушване от страна на властите в страната. А първият и единствен засега профил, който Сноудън следи, е този на Националната агенция за сигурност.

В момента може би най-прочутата „къртица“ в света бяга от американското правосъдие. Сноудън получи политическо убежище в Русия, където се намира и днес.

Първият му туит, леко зловещото „Сега чувате ли ме?“, вече е споделен близо сто хиляди пъти. Профилът пък се следва от почти един милион потребители на социалната мрежа. Описанието на Едуард Сноудън гласи:

„Работех за правителството. Сега работя за обществото“.

Сноудън е посочен като директор на „Свобода за пресата“ – фондация, посветена на осигуряването на прозрачност в журналистиката във враждебни ситуации.

В средата на 2013 г. Едуард Сноудън огласи секретната програма „Призма“ на американското правителство, според която сред гражданите е било осъществявано повсеместно подслушване, като така са били нарушавани основните им права. По-късно САЩ повдигна срещу Сноудън обвинения за кражба на държавна собственост и за неразрешено разпространяване на информация за националната сигурност.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах