Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Едуард Сноудън записа песен с Жан Мишел Жар

Забързаното и обсесивно техно парче защитава правото на личен живот

Да казваш, че не се интересуваш за правото си на личен живот, защото нямаш какво да криеш, не е по-различно от това за заявиш, че не се интересуваш от свободата на словото, защото нямаш какво да кажеш, обяснява Едуард Сноудън. - Едуард Сноудън записа песен с Жан Мишел Жар

Да казваш, че не се интересуваш за правото си на личен живот, защото нямаш какво да криеш, не е по-различно от това за заявиш, че не се интересуваш от свободата на словото, защото нямаш какво да кажеш, обяснява Едуард Сноудън.

През 2013-а Едуард Сноудън разби света на правителството подслушване, когато разпространи доказателства, че Съединените щати нерегламентирано сега са следили огромен брой хора. А сега, през 2016-а „Къртицата“ се готви да разбие и музикалния свят, като пусна техно парче в колаборация с френската музикална икона Жан Мишел Жар.

Песента Exit („Изход“) бе публикувана в YouTube канала на Жар в четвъртък следобед. Тя идва, след като миналата година музикантът даде интервю за „Гардиън“ и поиска от журналиста от изданието Алексис Петридис някаква връзка със Сноудън.

Жан Мишел Жар описа своята музика, върху която Сноудън говори, като „забързано и обсесивно техно парче, опитващо се да илюстрира идеята за лудото търсене на важна информация от една страна и преследването на един млад човек от ЦРУ, ФБР и Националната служба за сигурност“.

„Технологията действително може да увеличи личната свобода – казва Сноудън. – Въпросът е: Защо нашите лични данни, прехвърлени онлайн… защо личните данни, които съхраняваме на устройствата си, да са различни от дейталите и личните бележки в живота ни, които пазим в тайния си дневник?

Смятам, че да казваш, че не се интересуваш за правото си на личен живот, защото нямаш какво да криеш, не е по-различно от това да заявиш, че не се интересуваш от свободата на словото, защото нямаш какво да кажеш. Това е дълбоко антиобществен принцип, тъй като правата не са просто индивидуални – те са колективни.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах