Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Едва продадоха „Моята борба“, притежавана от Хитлер, няма интерес

Лотът с личното копие на Хитлер на „Моята борба“ се очакваше да бъде продаден за 100 000 долара. - Едва продадоха „Моята борба“, притежавана от Хитлер, няма интерес

Лотът с личното копие на Хитлер на „Моята борба“ се очакваше да бъде продаден за 100 000 долара.

Копие от автобиографията Адолф Хитлер „Моята борба“, притежавано лично от фюрера, не привлече голямо внимание на търг и се продаде много под под очакваната сума. Книгата, открита през 1945 г. в апартамента на фюрера в Мюнхен, беше купена през уикенда само за 30 000 долара, вместо за планираните 100 000 долара.

Акционерът Крейг Готлиб, който продаде „Моята борба“ чрез History Hunter.com, твърди, че това единственото копие, притежавано от германския диктатор. Книгата е написана през 1925 г. Друг екземпляр на изданието, подписано от Хитлер, наскоро беше купен във Великобритания само за 48 лири (около 78 долара).

„Това е единственото копие на „Моята борба“, което е било притежавано от Хитлер. И макар да е бил спорна личност и зъл човек, той е променил света. Тази книга е много по-важна от някакви просто подписани копия“, заяви Готлиб пред Мирър“.

Акционерът добави, че е бил „съвсем наясно“, че лотът е доста противоречив, но според него той е само част от историята и „да бъде пренебрегван, означава да бъде бъде пренебрегвана историята, която представлява“.

Продажбата на „Моята борба“ стана само няколко седмици, след като по британската телевизия Channel 4 беше излъчен документален филм, в който се твърди, че Хитлер редовно е приемал метамфетамини. Според 47-страничен доклад на Американското военно разузнаване фюрерът бил хипохондрик и взимал над 74 различни лекарства. Хитлер приел метамфетамини преди последната си среща с италианския фашистки лидер Мусолини през юли 1943 г., по време на която бръщолевел неспирно два часа.

Фюрерът облекчавал болките си през последните дни от живота си в берлинския бункер с девет инжекции от лекарството „Витамултин“, сред чиито съставки също имало метамфетамини.

В досието, за което се говори в документалния филм „Тайните наркотични навици на Хитлер“, е посочено също, че диктаторът се пристрастил към дрогата, след като станал пациент на берлинския лекар Морел през 1936-а. Зависимостта му към лекарствата ставала все по-голяма и към края на 1943 г., той приемал коктейл от амфетамини и успокоителни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

Bookshop 728×90