Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ефирът остава без „господари”, но трябва ли да се напълни с роби?

Асоциацията на журналистите със становище за свалянето на „Господари на ефира“ и оставките на журналистите от „Гонг“

Група журналисти от спортния сайт „Гонг“ напуснаха медията в знак на солидарност с главния си редактор Николай Александров, оттеглил се от поста. - Ефирът остава без „господари”, но трябва ли да се напълни с роби?

Група журналисти от спортния сайт „Гонг“ напуснаха медията в знак на солидарност с главния си редактор Николай Александров, оттеглил се от поста.

Асоциацията на европейските журналисти – България оповести позиция по актуални събития в телевизия Нова, откакто собствеността ѝ бе прехвърлена на Кирил Домусчиев. Причините са две – падането на „Господари на ефира“ от ефир и оставката на екипа на сайта „Гонг“, част от медийната група „Нетинфо“, в който е и Нова.

На 27 май продуцентите на „Господари на ефира“ обявиха, че няма да се завърнат в ефира, а ще продължат съществуването си в онлайн пространството. Техният договор с телевизията изтече и от тогава предаването търси други начини за реализация – дотук преговорите не са довели до резултат, казват от екипа.

В същия ден Томислав Русев и спортните журналисти на „Дарик радио“ съобщиха неочаквано, че се оттеглят от спортния сайта Gong.bg. Като причина Русев посочи „първи признаци на редакционна намеса, каквато нашият екип не понася по никакъв начин и не е търпял никога“. В решението си те бяха солидарни към колегата си Николай Александров, подал оставката си като главен редактор ден по-рано.

Предлагаме Ви пълния текст на позицията на АЕЖ – България.

„Две медийни новини белязаха деня след европейските избори. Журналисти обявиха, че напускат сайта Gong.bg заради „неприемлива намеса“ в редакционната политика. Продуцентът на спортно шоу „Гонг“ Томислав Русев съобщи в ефира на „Дарик“, че той и колегите му няма повече да пишат за сайта в знак на солидарност с главния редактор Николай Александров, чийто договор е прекратен.

Според публикации, причината за раздялата с Александров, който е един от създателите на медията, са футболните му пристрастия, които не се нравят на новия собственик на Нова броудкастинг груп Кирил Домусчиев, който е и собственик на футболен клуб „Лудогорец“.

Пак в понеделник от предаването „Господари на ефира„ обявиха, че шоуто няма да се завърне в ефир, след като преговорите с различни телевизии са завършили без резултат.

Показателно е, че въпреки високия рейтинг на предаването, то не успява да си намери място в големите телевизии. Това е поредно потвърждение за привидния плурализъм, който съществува в българската медийна среда, в която предавания с потенциал да създават проблеми със силните на деня не са особено желани.

Асоциацията на европейските журналисти – България посочва, че смяната на собствеността или ръководството на една медия не бива да създава напрежение в журналистите, които да се притесняват, че могат да загубят работните си места, тъй като не са симпатични на новите собственици, директори или на свързани с тях лица.

Това, че ефирът остава без „господари“, не означава, че трябва да се напълни с роби и като журналисти да останат да работят хора, които нямат право на собствени предпочитания, различни от тези на шефовете. В работата си журналистите трябва да се стремят да бъдат безпристрастни и обективни, но в личния си живот имат право както на футболни, така и на политически пристрастия.

Това е тяхно човешко право, а лишаването им от него ги превръща в безправни роби. Журналистите имат право и задължение да задават въпроси. Включително и такива, които не се харесват на хората с власт, най-вече такива. Отстраняването на журналисти заради лични предпочитания или заради въпроси, зададени в ефир или на вътрешно събрание на медията, създава среда на автоцензура, която е вредна за обществения интерес – а на този интерес трябва да служат на първо място медиите и журналистите.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg