Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Египет пред криптата на Нефертити?

Първи инфрачервени тестове са показали, че зад камерата на Тутанкамон има друга стая

„Не можеш да го опишеш с думи. Трябва да го видиш с очите си“, казва преди повече от век археологът, открил бюста на Нефертити. - Египет пред криптата на Нефертити?

„Не можеш да го опишеш с думи. Трябва да го видиш с очите си“, казва преди повече от век археологът, открил бюста на Нефертити.

Първите инфрачервени сканирания на гробницата на Тутанкамон са показали, че е много вероятно да има скрито помещение зад една от стените, съобщиха от Министерството на антиките на Египет в края на миналата седмица. Откритието засили надеждите, че криптата на Нефертити може най-сетне да бъде открита.

Първоночалните термични анализи са показали разлики в температурите, регистрирани в различни части на северната стена. Най-вероятно това означава, че зад нея има друга стая и скенерът отчита въздуха в нея. Въпреки това обаче предстоят още серия от тестове, за да бъдат потвърдени резултатите – и чак след това може да се започне да се търси подход към криптата.

През август археологът от Университета в Аризона Никълъс Рийвс публикува доклад, според който в гробницата на Тутанкамон има два скрити входа – един към хранилище и втори към саркофага на Нефертити, която се смята за негова майка.

Според историка малката, но много богата крипта на загиналия съвсем млад Тутанкамон всъщност е трябвало да е само преддверие на много по-голям комплекс, макар и не на гробница на фараон. Предвид неочакваната смърт на Тутанкамон, той навярно е бил погребан набързо във вече заета гробница, чиито входове са били шпакловани и боядисани.

Стенописите, твърди Рийвс, също препращат към Нефертити, починала 7 години преди сина си. Едно от изображенията на тях не показвало Тутанкамон, а именно нея. Археологът смята, че около 80% от погребалния интериор в криптата на младия фараон всъщност е бил предназначен за другиго.

Нефертити, прочута с красотата си, е част от историята на една от най-великите културни революции в Египет – управлението на Ехнатон, познат като „краля еретик“ заради бързите и резки промени, които прави скоро след като поема управлението. Фараонът, роден като Аменхотеп IV, пренася страната в нова епоха с властта си (от 1352 – 1336 г. пр. Хр.).

Той отхвърля политеизма на Египет и въвежда обожествяване само на Атон, диска на слънцето – нещо, считано в онзи момент за еретизъм. Отхвърлянето на останалите богове и особено главния – Амон, кара много експерти да смятат, че действията на Ехнатон разтърсват из основи установената властова структура в дългогодишната столица Тива – между фараона и свещеническата клика.

В добавка към смяната на националната религия, Ехнатон и семейството му, сред които двете му съпруги Кия и Нефертити, преместват столицата от Тива (днес – Луксор) в нов град, на около 400 километра северно по Нил. Град, изграден от нулата за изключително кратко време. Фараонът го нарича на себе си – Ехнатон.

След смъртта на Ехнатон, смятат повечето изследователи в областта, Египет се обърнал отново към политеизма и върнал столицата в Тива. Някои пък спекулират, че самата Нефертити е управлявала като фараон. Роден като Тутанхатон, в прослава на Атон, синът на Енхатон по-късно променя името си на Тутанкамон.

Историята на самата Нефертити пък е твърде фрагментарна за учените до момента. Ако обаче гробницата ѝ бъде открита, това ще запълни голяма част от пъзела не само на живота ѝ, но и на цялата епоха. И може би най-сетне ще бъде изяснена загадката на една от най-красивите жени в човешката история…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС