Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Египет сканира пирамидите, японци ги проучват с мюони

Учени търсят неоткрити помещения в древните надгробни съоръжения

Фотограметрията ще бъде допълнена с данните от дроновете, които ще прелетят над двете плата в Египет, чрез система, използвана вече за изследване на руините над Помпей и на застрашените археологически обекти в Сирия и Афганистан. - Египет сканира пирамидите, японци ги проучват с мюони

Фотограметрията ще бъде допълнена с данните от дроновете, които ще прелетят над двете плата в Египет, чрез система, използвана вече за изследване на руините над Помпей и на застрашените археологически обекти в Сирия и Афганистан.

Египет се впуска в пълно проучване на четири пирамиди от некропола в Гиза и в Дашур. Погребалните съоръжения ще бъдат подложени на тестове за инфрачервена термография, мюонна радиография и 3D реконструкция, съобщава „Ел Мундо“.

„Това, че една мистерия е на повече от 4 500 години, не означава че не може да бъде разгадана“, гласи лозунгът, под който ще се проведе научната експедиция.

„Пирамидите са пълни с тайни. От научна гледна точка не сме удовлетворени от онова, което знаем за тях. Съществуват много теории – например как са били построени, но това са само хипотези“, обясни министърът на египетските древности Мамдух ел Дамати.

Преди дни на многолюдната пресконференция той представи проекта „Сканиране на пирамидите” съвместно с Факултета по инженерство на Каирския университет и Института за опазване и иновации на културното наследство със седалище в Париж.

Четири неинвазивни технологии ще „преслушат” гигантските каменни конструкции, издигнати през Старата епоха (2686 – 2181 пр.Хр.) за вечния покой на фараоните.

„Построени са от архитекти, затова сега именно архитектите и инженерите сме тези, които можем да разгадаем мистериите им”, каза Хани Хелал, професор по инженерство в Каирския университет и един от основните инициатори на проучването, в което ще участват още специалисти от японския университет в Нагоя, както и от канадския университет в Лавал.

Първото проучване – инфрачервена термография, е метод за визуализация на даден обект чрез инфрачервените лъчи, които излъчва. Чрез него ще бъде измерено разпространението на енергията, която излъчват паметниците, устояли в продължение на хилядолетия под слънцето и суровостта на пустинята. Картините, уловени от сензорите на камерата, ще разкрият дали съществуват студени точки и въздушни течения в съоръженията, които предполагат наличието на неоткрити помещения.

Основните трудности

Начертаването на термичната карта на земята на фараоните няма да е лесно. Пирамидите поглъщат топлината на слънцето през деня и излъчват енергията нощем. Мисията ще регистрира стотици хиляди показания половин час преди разсъмване, на обяд и след залез слънце, и ще ги сравни с помощта специален софтуер.

„Смятаме, че термичните разлики между показания през лятото и зимата ще ни помогнат да установим аномалиите и възможните кухини”, уточни Матю Клайн, член на екипа специалисти, които до края на 2016 г. ще работят в подножието на пирамидите.

„Искаме да излезем от конвенционалното поле на действие и да приложим напреднали технологии за разгадаване на нещо, за което сме мечтали като деца“, сподели Мехди Таюби, президент на Института за опазване и иновации на културното наследство и един от отговорниците на това всеобхватно проучване с идеална цел.

В търсене на отговорите, проектът ще прибегне и до мюона, елементарна частица с маса равна на масата на 200 електрона и със същия отрицателен електрически заряд. Мюонът притежава способност да преминава през всякакви твърди тела, променяйки скоростта си.

„Ще използваме мюони, за да надзърнем в пирамидите. Използвали сме тази технология във вулканичните планини на Япония, с размери пет пъти по-големи от пирамидите”, обясни японският учен Конихиро Моришима.

Ще бъдат поставени мюонни детектори в пирамидите и ще се направят измервания на скоростта и заряда на частиците при влизане и при излизане. Концентрацията на мюони ще спомогне за да се проверят най-масивните части на пирамидата, както и онези, които са кухи.

Триизмерен некропол

Последното изследването със скенер ще трябва да реконструира триизмерно некрополите в Гиза и в Дашур.

„Ще го постигнем като направим хиляди снимки на различна височина и ще се сдобием с триизмерни изгледи на околността в продължение на няколко километра с детайли с големи до пет сантиметра”, обясни Ив Убелман.

Фотограметрията ще бъде допълнена с данните от дроновете, които ще прелетят над двете плата, чрез система, използвана вече за изследване на руините над Помпей и на застрашените археологически обекти в Сирия и Афганистан.

„Това са технологии, които ще ни предоставят важна информация за начина, по който са били построени пирамидите – смята Убелман, който ще подложи пирамидите и на лазарен анализ. – Ще можем също да идентифицираме нивата, наклоните и остатъците от древни рампи, издигнати за улеснение на строежа.“

За момента проектът ще се концентрира върху четирите пирамиди в платата в Гиза и Дашур. В некропола в Дашур на фараона Снофру, баща на Хеопс, и предшественик на истинските пирамиди, експериментът ще изследва ромбоидната пирамида с двойния наклон (Наклонената пирамида), причинен от модификациите, настъпили по време на строежа, ще бъде проучена и внушителната Червена пирамида – първата с гладки стени, която е проправила пътя за усъвършенстване на технологията за построяване на съвършените многостенни пирамиди в Гиза.

В Гиза ще бъдат сканирани Хеопсовата пирамида и съседната – Хефреновата. Египет, който се надява да превърне 2016-та в Година на пирамидите и да даде нов подем на туризма, ще разпростре това изследване и до други съкровища на голямото си културно наследство като гроба на Тутанкамон, където британският археолог Никълъс Рийвс търси и гроба на Нефертити.

„Щом като веднъж въведем новите технологии, няма да се спрем. Ще ги приложим и в останалите паметници“, обеща министърът на Древностите в Египет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg