СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Египетска гробница „отваря“ за онлайн посещения

Преди 5 хил. години тук е погребана кралица Мересанх III

Входът на гробницата на древната владетелка. От тук започва виртуалната разходка.  - Египетска гробница „отваря“ за онлайн посещения

Входът на гробницата на древната владетелка. От тук започва виртуалната разходка.

Египетският туристически борд, също като останалия свят, е силно засегнат от коронавирусната пандемия, затворила вратите на една от най-големите туристически атракции в страната – пирамидите. Следвайки чуждия пример, днес мастабата на кралица Мересанх III, разположена в подножието на Хеопсовата пирамида в Гиза, може да се разгледа онлайн безплатно, вместо за обичайните 2,80 евро, пише „Гардиън“.

Мересанх III е дъщеря на принц Каваб и Хетеферес II, внучка на Хеопс. Гробницата ѝ датира от 5 хил. години. Открита е през 1927 г. от Джордж Андрю Райснър от „Харвард“. При разкопаването ѝ археолозите остават впечатлени от добре съхранилите се през хилядолетията стенописи.

3D моделът на гробницата е създаден от университета „Харвард“. Достъпът до вътрешността ѝ сега става с един клик, може да бъде разгледан гранитният саркофаг на владетелката, статуята ѝ, на която е изобразена с бяла дреха и държи майка си за ръка или сцени с подготовката ѝ за отвъдното. Направена е дигитална реконструкция на някои от по-интересните находки, както и визуализация на самата кралица.

Тук може да разгледате гробницата. Обясненията са на английски език.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС