Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Египетските пирамиди стават декор за изложба на съвременно изкуство

Първото по рода си събитие от 4500 години насам, твърдят организаторите

Платото пред пирамидите ще се превърне изложбена площ на открито в края на следващия месец. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Египетските пирамиди стават декор за изложба на съвременно изкуство

Платото пред пирамидите ще се превърне изложбена площ на открито в края на следващия месец. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пирамидите в Гиза ще се превърнат в декор за мащабна експозиция на съвременно изкуство – първото събитие в 4500-годишната история на древния мемориален комплекс. „Завинаги е сега“ се открива на 21 октомври и ще покаже произведения на египетски и международни автори, подредени около пирамидите, съобщават организаторите.

Експозицията цели да съчетае древното наследство и съвременното изкуство, като използва за фон и вдъхновение пирамидите, които са под защитата на ЮНЕСКО. Своите произведения ще изложат руснакът Александър Пономарьов, американката Джизела Колон, французина JR, чието любимо изразно средство са оптическите илюзии, и много други. Сред участниците е и принц Султан бин Фахад от Саудитска Арабия.

Организатор на амбициозната изложба е организацията „Art D’Égypte“, която се занимава с популяризиране на египетското изкуство и има опит в експонирането на изложби на места с историческо значение. Събитието се ползва с подкрепата на египетското Министерство на туризма и антиките, външното министерство на страната и ЮНЕСКО.

„Пирамидите имат дълга, богата и изключителна история, която служи за възхищение и вдъхновение на творци от цял свят – коментира Надин Абел Гафар, основател на „Art D’Égypte“. – Нямам търпение да споделя това събитие, незабравимо съчетание на изкуството, историята и наследството.“

Експозицията може да бъде разгледана до средата на ноември 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах