POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Египетските власти: Клеопатра е била бяла

Искат забрана на „Нетфликс“ в Египет заради документалния филм за царицата от династията на Птолемеите

Посмъртно създаден портрет на Клеопатра VII, рисуван през І век сл. н. е., преди унищожаването на Херкулан от вулканичното изригване на планината Везувий; намира се в Националния археологически музей на Неапол. Снимка: Уикипедия - Египетските власти: Клеопатра е била бяла

Посмъртно създаден портрет на Клеопатра VII, рисуван през І век сл. н. е., преди унищожаването на Херкулан от вулканичното изригване на планината Везувий; намира се в Националния археологически музей на Неапол. Снимка: Уикипедия

Клеопатра е била със светла кожа. Това гласи официално изявление на Министерството на туризма и паметниците на културата на Египет, съобщи Агенция „Франс прес”. Реакцията е свързана с предстоящия документално-исторически филм на „Нетфликс”, който ще бъде излъчен на 10 май.

Ролята на Клеопатра в продукцията на Нетфликс се изпълнява от чернокожа актриса. Изпълнителен продуцент е Джейда Пинкет-Смит. Авторите твърдят, че всички данни за Клеопатра се основават на исторически факти и експертни мнения.

Изборът на актриса и твърденията, че египетската царица от династията на Птолемей е била чернокожа, предизвикаха сериозна полемика в Египет. Интернет петиция с повече от 40 хил. подписа поиска филмът „Кралица Клеопатра” да бъде спрян от излъчване заради историческа фалшификация. Египетският депутат Сабоура ал-Сайед заяви, че парламентът трябва да забрани „Нетфликс” в Египет изцяло.

Според Мустафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за античните ценности, представянето на царицата като чернокожа жена не е нищо освен „фалшификация на египетската история„.

Вчера, 27 април, Министерството на туризма и паметниците на културата публикува дълго изявление, цитиращо множество експерти, категорични в мнението си, че царица Клеопатра е имала бяла кожа. Тя е била от елински произход и чертите на лицето ѝ са били типичните за елините. Статуите на царицата са най-голямото доказателство, се казва в текста на министъра.

Любопитното е, че през 2009 г. подобна теза – за чернокожата Клеопатра – е била основа на документален филм на Би Би Си, който обаче не е предизвикал подобна реакция.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС