Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Егон Шиле, Ервин Осен и пациентите с електрошок

Изложба във Виена показва нови страни на виенския модернизъм (линк)

Егон Шиле, „Мимът Ван Осен“, 1910 г. Репродукция:  Neue Galerie at Universalmuseum
Joanneum, Graz - Егон Шиле, Ервин Осен и пациентите с електрошок

Егон Шиле, „Мимът Ван Осен“, 1910 г. Репродукция: Neue Galerie at Universalmuseum Joanneum, Graz

Изложба „Електричество на тялото. Ервин Осен и Егон Шиле” отваря врати в музея „Леополд” във Виена. Тя е базирана върху редица наскоро открити рисунки на Ервин Осен, модел и приятел на австрийския експресионист Егон Шиле. Рисунките са поръчани от лекаря Стефан Джелинек, който поставя научен акцент върху документирането и изследването на опасностите и възможните медицински употреби на електричеството. Експозицията може да се разгледа и онлайн.

В началото на ХХ век Виена се ползва с репутацията на столица на експерименталната медицина. Джелинек по време на Първата световна война оглавява неврологичното отделение на 2-ра гарнизонна болница в Ренвег, където прилага електротерапевтични мерки за лечение на посттравматични стресови разстройства при войници. Осен, който през пролетта на 1915 г. е бил пациент в това лечебно заведение, създава някои от рисунките по време на стационарното си лечение там. Неизвестните досега творби върху хартия, създадени от художника, който е бил спътник и модел на Егон Шиле и е подписал заедно с него манифеста на Neukunstgruppe, обогатяват разбирането за виенския модернизъм и неговата художествена практика – изкуство, което е тясно свързано с културата на клиничната медицина.

Рисунките на Осен са портрети на други пациенти на Джелинек. Лекарят изнася колекцията във Великобритания през 1939 г., когато бяга от анексираната Австрия. Наскоро рисунките са били открити на верандата на неговия дом там. Музеят „Леополд” е изкупил всички от наследниците на лекаря. Сега около тях се изгражда цялата изложба, в центъра на която е портрет на Ервин Осен, нарисуван от Егон Шиле.

Рисунките на Осен в изложбата са съпоставени с портрети на пациенти на психиатрична болница, създадени от него две години преди да попадне при Джелинек. Има и портрети на бременни жени и бебета, рисувани от Егон Шиле в женска клиника във Виена през 1910 г.

Дигиталната версия на изложбата може да бъде разгледана тук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС