Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Екатерина ІІ: Без ваксина ще бъде велика вреда за простия народ

Продават на търг първия документ, свързан с ваксинация в Русия

Портрет на Екатерина Велика от Йохан Баптист Лампи Старши,
1791 г. Илюстрация: Уикипедия - Екатерина ІІ: Без ваксина ще бъде велика вреда за простия народ

Портрет на Екатерина Велика от Йохан Баптист Лампи Старши, 1791 г. Илюстрация: Уикипедия

Първият официален документ за ваксинация в Русия – писмо от императрица Екатерина ІІ, ще бъде продаден на търг от аукционната къща „МакДугълс“, съобщава РИА „Новости“.

„Между останалите задължения… едно от най-важните трябва да бъде организирането на ваксинация“, пише Екатерина по време на пътуването си в Крим до генерал фелдмаршал граф Пьотр Румянцев.

Тя подробно обяснява как ваксинацията трябва да бъде организирана на държавно ниво:

„Понеже без ваксина ще бъде велика вреда, особено за простия народ“.

През 1768 г. Екатерина ІІ първа в Русия се подлага на ваксинация срещу едра шарка. След това прилага ваксината и на сина си – 14-годишният престолонаследник Павел. Това става в разгара на епидемията от вариола в Европа и Русия. От този момент ваксинацията срещу едра шарка става повсеместна в цялата империя и скоро болестта намалява драстично.

Търгът, на който ще бъде продадено писмото, ще се проведе между 19 и 30 ноември. Ще бъдат предложени още произведения на руското изкуство, включително портрет на императрица Екатерина ІІ от 1791 г., дело на Йохан Баптист Лампи Старши, който ще бъде продаден в комплект с документа. Първоначално определената цена е между 800 хил. и 1,2 млн. британски лири.

Аукционът ще представи също портрета на Петър І, рисуван от Ян Купецки, който ще бъде придружен от Руско-пруския договор от 1714 г., подписан лично от Петър І, с който Русия придобива от Швеция Карелия и Естландия. Ще бъдат продадени творби на Кузма Петров-Водкин, Исак Бродски, Робърт Фалк, Кирил Зданевич, Владимир Маковски и др.

Вижте още: КАК РУСКАТА ИМПЕРАТРИЦА СТАНА „ОПИТНО ИМУНИЗАЦИОННО ЗАЙЧЕ“ ПРЕДИ БИГ ФАРМА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах