Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Екип на Тръмп заведе дело за клевета срещу „Ню Йорк Таймс“

Поводът - коментар с подзаглавие „Кампанията на Тръмп и Кремъл са имали сделка: Хилари да бъде победена в замяна на проруска външна политика“

Още от началото на мандата си президентът Доналд Тръмп поведе война с няколко големи медии, обвинявайки ги в клевети и субективност. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Екип на Тръмп заведе дело за клевета срещу „Ню Йорк Таймс“

Още от началото на мандата си президентът Доналд Тръмп поведе война с няколко големи медии, обвинявайки ги в клевети и субективност. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипът на Доналд Тръмп от втората му кандидат-президентска кампания е завело дело за клевета срещу „Ню Йорк Таймс“ заради твърдение в техен коментар, че Русия има намеса в президентските избори в Америка от 2016 г., съобщава „Гардиън“.

Документите по делото са заведени във Върховния съд на Ню Йорк. В изявление от екипа на кампанията се казва, че целта е „да се държат новинарските организации отговорни за умишлено публикуване на фалшиви твърдения срещу кампанията на президента Тръмп“.

Публикацията, която предизвиква делото, е от 27 март 2019 г. и представлява коментар на Макс Франкъл – главен редактор на изданието от 1986-а до 1994 г. Подзаглавието на текста гласи: „Кампанията на Тръмп и Кремъл са имали сделка: Хилари да бъде победена в замяна на проруска външна политика“.

Медията е обвинена в „крайни предразсъдъци срещу кампанията и враждебност“, а предположението на ищците е, че текстът има за цел „да повлияе по неподходящ начин на президентските избори през ноември 2020 г.“. Изборите за държавен глава на САЩ ще бъдат на 3 ноември 2020 г.

Към момента „Ню Йорк Таймс“ не е излязъл с коментар.

Делото е заведено от втората изборна кампания на Тръмп, но самият той вече неколкократно е заявявал, че изданието подхожда с предразсъдъци към него.

В поредица от статии вестникът се допитва до участници от първата изборна кампания на президента, за които се твърди, че поддържат връзки с Русия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах