Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Екип по бързо колекциониране в музея „Виктория и Албърт“

Нови експонати за „истината за това как живеем“ - селфита на Ким Кардашиян и маратонки „Найк“

Антирасистки постер, породен от схващането на нюйоркчани, че Ковид-19 е „китайски вирус“. Снимка: Виктория и Албърт - Екип по бързо колекциониране в музея „Виктория и Албърт“

Антирасистки постер, породен от схващането на нюйоркчани, че Ковид-19 е „китайски вирус“. Снимка: Виктория и Албърт

Обекти от ежедневието за „истината за това как живеем“ ще бъдат представени в нова изложба в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон тази седмица. Последните придобивки на институцията ще бъдат експонирани в реновираната зала „Design 1900-Now“, наред с предмети от 1900 г. до днес.

Обектите са част от инициативата „Екип по бързо колекциониране“, чиято цел е да откупува всичко, свързано с моменти от скорошната ни история, променили света на дизайна и производството. Сред акцентите в новата зала са например корици на списание „Вог“, посветени на трима работници с ключови за обществото професии, един от които е шофьор на мотриса от подземната железница в града. Изложени са и постери от серията „Вярвам в нашия град“ на невроложката и активист Аманда Фингбодипакия. Плакатите бяха разпръснати по автобусни спирки и други публични места в Ню Йорк през ноември 2020 г., след като местните власти са получили над 500 оплаквания за дискриминация, тормоз и предразсъдъци, свързани с Ковид-19. Голяма част от тях са били срещу граждани с азиатски произход.

В галерията посетителите ще видят и чифт маратонки „Найк“, носени от кенийския атлет Елиуд Кипчоге, който през 2018 г. стана световен рекордьор на маратон с време 2 часа 1 минута и 39 секунди.

Новото пространство се фокусира върху аспекти на живота от нашето време. Снимка: Виктория и Албърт

Новото пространство в музея е разделено на пет теми: „Живот и жилища“, „Криза и конфликт“, „Данни и комуникация“, „Устойчивост и подривна дейност“ и „Потребление и идентичност“. В секцията, посветена на последната тема, влиза и книга със селфитата на риалити звездата Ким Кардашиян. В „Криза и конфликт“ посетителите ще видят бежански лагер на части, инициатива на фондация „Икеа“ и агенцията по бежанците към ООН.

Залата „Design 1900-Now“ е разработена с цел „да разкаже различна история за ХХ и XXI век, фокусирана върху дизайна и обществото“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg