Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Екоактивист залепи главата си за „Момичето с перлената обеца“ на Вермеер

Поредна акция на „Just Stop Oil“, протестиращи против бездействието срещу климатичните промени

Двамата активисти бяха порицани от останалите посетители в музея. Снимка: Стопкадър/Туитър  - Екоактивист залепи главата си за „Момичето с перлената обеца“ на Вермеер

Двамата активисти бяха порицани от останалите посетители в музея. Снимка: Стопкадър/Туитър

Екоактивист от групата „Just Stop Oil“ залепи главата си за „Момичето с перлената обеца“ в музея „Маурицхойс“ в Хага. Шедьовърът на Йоханес Вермеер е поставен зад защитно стъкло, бил е инспектиран от реставратори и не е пострадал по време на инцидента, уверяват от институцията.

Видео в социалните мрежи показва двама мъже, един от тях в опит да залепи обръснатата си глава за картината пред него. Друг, който му помага, излива консерва с доматена супа върху тялото му, след което залепя ръката си за паното, на което е поставено произведението на Вермеер. Акцията е заснета от посетители на музея, които осъждат действията на двамата мъже с коментарите „срам“, „стига“ и „грозно“.

„Как се чувствате, когато видите как нещо толкова красиво и безценно бива унищожено пред очите ви? – пита единият от протестиращите. – Вбесени? Добре. Къде е това чувство, когато виждате как унищожават планетата пред очите ви?! Тази картина е защитена от стъкло. Нищо ѝ няма. А бъдещето на децата ни не е защитено. Хората в енергийна бедност, които трябва да избират между отоплението и прехраната, не са защитени.“

BREEK – Meisje met de parel van Johannes Vermeer besmeurd in #Mauritshuis. pic.twitter.com/XzAZTOoBv9


Това е поредната акция на екоактивисти от последните дни – по-рано протестиращи против бездействието на света срещу климатичните промени заляха картина на Ван Гог с доматена супа в Лондон и хвърлиха картофено пюре срещу произведение на Моне в Потсдам. И двете творби са изложени зад защитно стъкло.

Вижте още: КАРТИНА НА МОНЕ ЗАЛЯТА С КАРТОФЕНО ПЮРЕ ОТ ЕКОАКТИВИСТИ

Двамата активисти, заедно с човека, който заснема протеста им, са били изведени от музея с охрана и арестувани, става ясно от друго видео.

„Изкуството е беззащитно и „Маурицхойс“ строго осъжда опитите да се повреди, независимо от причината“, се казва в изявление от музея.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg