Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Английската банка, МИ5 и министерство в Лондон напръскани с боя от екоактивисти

Поредната акция на движението „Just Stop Oil“ е насочена към държавни институции

Активистка на „Just Stop Oil“ пръска сградата на МИ5 в Лондон. Снимка: Фейсбук - Английската банка, МИ5 и министерство в Лондон напръскани с боя от екоактивисти

Активистка на „Just Stop Oil“ пръска сградата на МИ5 в Лондон. Снимка: Фейсбук

Английската банка, Министерството на вътрешните работи, офисите на МИ5 и на медийната компания на Рупърт Мърдок „News Corp“ бяха напръскани с оранжев спрей с надписа „Just Stop Oil(Просто спрете петрола). Акцията от понеделник сутринта е на едноименната екоактивистка група, която по-рано през месеца заля картина на Ван Гог в Националната галерия на Лондон с доматена супа.

Сградите са неслучайно избрани и символизират „четирите колони, които крепят и поддържат мощта на икономиката с изкопаеми горива – правителството, сигурността, финансите и медиите“, споделя говорител на екоактивистите, цитиран от „Ийвнинг Стандарт“:

„Не сме готови просто да стоим встрани и да наблюдаваме как всичко, което обичаме, бива унищожено, докато уязвимите хора гладуват, а нефтените компании и богаташите се възползват от нашата мизерия. Ние предприемаме действия да спрем използването на нефт и газ, защото това е правилното нещо. Като граждани, като родители спрямо британския закон имаме пълното право да защитаваме себе си и онези, които обичаме. Правителството има властта да спре този разрив още днес, като се съгласи да не издава нови лицензи и да не сключва нови договори за нефт и газ“.

Няколко души са били арестувани, казват от британската полиция, а за целия октомври, който беляза пик в активността на екоактивистите, са били задържани 637 души. Най-често причината за арестите е била драскането със спрей на правителствени или търговски сгради и обекти и залепянето на членове на групата за картини, натоварени пътища и други. През уикенда протестиращите блокираха няколко ключови кръстовища и улици, което доведе до дълги задръствания и дори до сблъсъци на цивилни граждани с активистите. От британската полиция призоваха хората да не вземат закона в свои ръце.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90