Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Екоактивисти с опит да се залепят за скелета на динозавър (видео)

Двама от „Just Stop Oil“ бяха задържани след неуспешната си протестна акция

Акцията е осуетена бързо от охранителите на музея в Ковънтри. Снимка: Стопкадър от видеото - Екоактивисти с опит да се залепят за скелета на динозавър (видео)

Акцията е осуетена бързо от охранителите на музея в Ковънтри. Снимка: Стопкадър от видеото

Двама климатични активисти от „Just Stop Oil“ са опитали да се залепят за скелета на динозавър в британски музей, но акцията им е била осуетена от охраната и полиция, съобщава Би Би Си. Екоактивистите са искали да залепят ръцете си за скелета на диплодок в „Herbert Art Gallery and Museum“ в Ковънтри, Великобритания, става ясно от видео, разпространено в каналите на организацията в социалните мрежи.

Задържаните лица – мъж и жена – са внесли със себе си „две големи торби със суха боя“, носели са и тениски с надпис „Just Stop Oil“ (Просто спрете петрола). Трети сътрудник е заснел провалената акция до момента, в който активистите са били ограничени от охраната на институцията. Двамата са били освободени по-късно.

От организацията „Just Stop Oil“ излязоха с изявление след инцидента, в който един от активистите коментира, че „не е имал избор“, защото вярва, че „вървим към страдание, масова смърт и изчезване на вида ни“.

„Не искам и няма да се уповавам на бъдеще, в което безсилно наблюдавам как тези ужаси се развиват. Динозаврите не са имали избор. Ние имаме.“

Скелетът на диплодока, наречен на галено Дипи, всъщност е гипсова отливка с височина 26 метра. Дипи е в галерията в Ковънтри от февруари тази година – преди това дълги години бе изложен в Природонаучния музей в Лондон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90