Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Еколози: Над 1 млрд. са изгорелите животни в пожарите в Австралия

Облакът с пепел от бушуващата стихия е стигнал до Чили

Природозащитник с коала, оцеляла на бедстващия остров Кенгуру, след като пожарникарите са овладели стихията в тази част на гората. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Еколози: Над 1 млрд. са изгорелите животни в пожарите в Австралия

Природозащитник с коала, оцеляла на бедстващия остров Кенгуру, след като пожарникарите са овладели стихията в тази част на гората. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на животните, загубили живота си в пожарите в Австралия, скочи от първоначално обявените 480 млн. до 1 млрд. – данните са оповестени от Крис Дикман, еколог от Университета в Сидни. Според него първоначално обявената бройка се отнася единствено за територията на щата Нов Южен Уелс, където активните огнища в момента са 130, и освен това не включва по-редките животински видове, за които все още няма данни, съобщава „Хъфингтън поуст“.

Първата бройка – 480 млн. – включваше бозайници, птици и земноводни, за които имаме данни за популацията, но тази бройка вече не е актуална. Вече е над 800 млн., предвид размера на пожарите сега, и то само в Нов Южен Уелс. Ако 800 млн. звучи много, то това дори не са всички животни на огнената линия“, обяснява Дикман.

Ако към тези 800 млн. се прибавят също видовете като прилепи, жаби и безгръбначни, бройката със сигурност надминава 1 млрд., твърди екологът.

Оцеляло в пожарите кенгуру на остров Кенгуру. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тези данни потвърждава и Стюарт Бланш, еколог от WWF Австралия – неговото мнение е, че 1 млрд. може да се окаже „скромно предположение“. Той съобщава, че някои от застрашените видове вероятно са изправени пред изчезване.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Учените са изчислили, че броят на изгорелите в пламъците коали само на територията на остров Кенгуру, трети по големина в Австралия, е 25 хил. В момента две трети от острова са обхванати от пожар. Притесненията са, че докато стихията бъде овладяна, силно застрашено на острова е черното какаду. Благодарение на усилията на еколози, в последните години бройката на птиците на Кенгуру успя да достигне 400, но хабитатът им гори с невиждани темпове, пише „Гардиън“.

В щата Нов Южен Уелс в момента вали дъжд, но той е твърде слаб, за да овладее огнената стихия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Междувременно, облакът с пушек и пепел от пожарите се разпростира на хиляди километри. Наслоил се е не само по ледниците на Нова Зеландия, създавайки опасност от преждевременно стопяване, но е достигнал дори Чили на 11 хил. км разстояние. По данни на тамошната метеорологична служба, в близките дни облакът ще достигне до Аржентина.

Отпечатъкът от кризата с горските пожари се забелязва и в качеството на въздуха. От 1 август, когато лумват първите пламъци в Нов Южен Уелс, до днес, Австралия е отделила 250 млн. тона въглероден диоксид, което се равнява на половината от газовете, които страната отделя за година.

Панорамен поглед над Сантяго, Чили, където вече може да се види облакът пушек от пожарите в Австралия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Причината за възникването на пожарите повечето австралийци отдават на климатичните промени. Има обаче и такива, които твърдят, че огънят тази година е по-труден за овладяване, тъй като по настояване на зелени партии и организации от няколко години се пропуска контролираното изгаряне на горска растителност.

Независимо от причината, бедствието в страната е реалност и мнозина популярни личности се обърнаха към последователите си в социалните мрежи, за да призоват за дарения в помощ на пожарникарите в Австралия. Никол Кидман и певицата Пинк дариха по 500 хил. долара, Ръсел Кроу дари над 100 хил. долара, финансова помощ на стойност 1 млн. долара е предложил и актьорът Крис Хемсуърт.

Вижте още: НИКОЛ КИДМАН ДАРИ ПОЛОВИН МИЛИОН ДОЛАРА НА ПОЖАРНИКАРИТЕ В АВСТРАЛИЯ

Уличен графит с министър-председателя на Австралия Скот Морисън, когото мнозина австралийци обвиняват в бездействие за бушуващото бедствие в страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3