Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Еконт” въвлечени в схема за измама?

По следите на една поръчка с наложен платеж в навечерието на Коледа

Изненадата в пакета - употребявани слушалки, поставени в кутия, която може и да е била оригиналната, но съвсем не беше нова. Снимка: Авторката - „Еконт” въвлечени в схема за измама?

Изненадата в пакета - употребявани слушалки, поставени в кутия, която може и да е била оригиналната, но съвсем не беше нова. Снимка: Авторката

Участва ли куриерската фирма „Еконт” в схема за измама, или също като мен е жертва? Този въпрос ще ми блещука като Витлеемска звезда тези дни и ще ми дава храна за размисъл не само по празници.

Причината е – подарък за дъщеря ми, поръчан от профила mysterybags_ с 2369 последователи в Инстаграм. Признавам, звучеше ми твърде хубаво, за да е истина – срещу 30, 40, 50 или 90 лева получаваш мистериозна чанта. А вътре в нея може да има куп неща – от кейсове за телефон, безжични слушалки, дълбокохидратираща маска с форма на панда, подходяща за всеки тип кожа, преносима батерия, телефон самсунг и даже айфон!

Отвсякъде си е съмнително, но колкото и да убеждавах дъщеря ми, тя вадеше контрааргументи – как нейна съученичка си поръчала и получила… айфон! Как друга също си поръчала мистериозната чанта и се сдобила с вече-не-помня-какво-съкровище.

Казах си:

„Така и така няма да изляза на глава с щерка ми (настоятелна е, както може да бъде настоятелен всеки в предпубертета), но от цялата работа може да получи нагледен урок”.

Позволих ѝ да си поръча мистериозната чанта – това щеше да бъде подаръкът ѝ за Коледа. Пристигна в срок – на 24 декември сутринта бяхме в офиса на „Еконт експрес” на ул. „Люлин планина” № 17 в София и взехме пратката, като заплатихме за нея 35,04 лв. – от тях 30 лв. наложен платеж и 5,04 куриерска услуга.

За наложения платеж „Еконт” ми издаде служебен бон за 30 лв., попитах за касова бележка – нямаше. Вътре в пакета с пратката също липсваше. Фискален бон получих само за куриерската услуга – за 5,04 лв.
Озадачих се, но какво пък, важното е, че подаръкът пристигна в срок.

Фискалният бон за доставката. Снимка: Авторката

Служебният бон за 30 лв. наложен платеж. Снимка: Авторката

Отворихме служебния сив плик на „Еконт”, извадихме пакета от найлонова торбичка с дядо Коледа, размотахме найлона с балончетата и о, чудо! Попаднахме на… употребявани слушалки, поставени в кутия, която може и да е била оригиналната, но съвсем не беше нова. Подобни артикули изглеждат по-добре в магазините за един лев.

По разочарованото лице на дъщеря ми разбрах, че си е научила урока, или поне така се надявам. Реших обаче, че след като видя как лесно може да стане жертва на измама в интернет, трябва да ѝ преподам и друг урок – да си търси правата.

От координатите, отпечатани на служебния стикер на „Еконт”, разбрах, че подателят е фирма „Малика” ЕООД, ситуирана вероятно в Кюстендил, откъдето беше изпратен пакетът. Обадих се на посочения телефон, ноооо – „телефонът на абоната е грешен или непълен”. Звънях втори, трети път – непълен.

Пакетът от „Еконт“ с изненадата. Личните данни са заличени от „Площад Славейков“. Снимка: Авторката

Върнах се в офиса на куриерската фирма, казах им:

„Така и така, станах жертва на измама, дайте ми реален контакт с подателя”.

Отвърнаха, че нямат връзка с него.

„Как нямате връзка? А кой ще вземе тогава парите от наложения платеж?”, чух се да казвам с определено поопънати гласни струни.

„Ами нямаме връзка, ето – вижте” – служителката любезно ми показа това, което вижда на екрана на компютъра си. Там се мъдреше същият телефонен номер, с който вече разполагах и аз. Позвъниха на него, пак грешен или непълен номер.

Видът ми показваше, че няма да си тръгна, докато не получа контакт, в офиса имаше още 4-5 души, които чакаха да вземат пратките си. С пожелание все пак за хубава Коледа ми предоставиха телефонния номер на офис „Кюстендил – Батенберг“ – такова е името на клона на „Еконт” в града на черешите.

Звъннах, разбира се. Отговорът беше:

„А, това са две сестрички. Познаваме ги момичетата, често изпращат разни неща”.

Можете да си представите диалога:

Аз: – Познавате тези момичета, а защо е посочен грешен телефонен номер на подателя?

Служителят на „Еконт” (чието име забравих): – Не знам, вероятно заради данъците. И друг път са ни се обаждали за грешния номер.

Аз: – Може ли да ми дадете техен истински номер?

Той: – Момент, ще говорите с колежката..

Колежката се представи като „администратор Йорданова“ и любезно ми предостави два телефонни номера, като посочи, че лицето, което отговаря, е Десислава Евтимова.

Отново попитах защо „Еконт” допуска неточен телефонен номер на подателя, при положение, че този човек получава пари от наложени платежи.

Отговорът беше:

„Ще проверим, правили сме им забележка”.

„Правили сме забележка”, уважаеми собственици и служители на „Еконт” не е сериозно! Особено, когато става дума за пари, разпореждане с лични данни и така нататък.

Но какво пък, аз си взех бележка и звъннах и на двата телефонни номера. Трудно, но все пак на единия се свързах с въпросната Десислава Евтимова. Зяпнах, когато ме отряза, че тя не била изпращала нищо и не знаела защо е даден този телефон и защо съм ѝ звъняла на нея. Явно раздразнена от въпросите ми, каза:

„Върнете си пратката. Весели празници”.

Тряс телефона.

Не, не се вбесих. Пак звъннах на кюстендилския офис на „Еконт” и разказах разговора с жената, която уж не е изпращала нищо, но именно тя ще получи наложения платеж. Администратор Йорданова се извини и ме посъветва да се обадя на националния телефон и да докладвам случая, за да не може да бъдат получени парите. За втори път от 21 години насам си позволих да кажа, че съм журналист и че ще дам гласност на случая…

Не знам дали ми повярва, но осем минути след разговора ни с Йорданова от „Еконт” въпросната Десислава Евтимова ми звънна, за да каже, че е станало объркване, да върна пратката за тяхна сметка, а те щели да ми върнат парите.

Парите сигурно ще си ги получа, но разчитам и на отговор от „Еконт”: как системата им допуска подобни случаи и неточности. Защо ми издадоха само служебен бон за наложения платеж? От тях или от „Малика” ЕООД да търся валидния касов бон? По какъв начин се отчитат дължимите данъци от продажбите? Защо след като служителите в офис „Батенберг” в Кюстендил знаят и за други случаи като този, продължават да подават грешен номер? Остава ми неясно, защо когато аз изпращам нещо чрез същата куриерска фирма служителите винаги искат лична карта и актуален номер, а в мистериозния случай с „Малика” ЕООД очевидно не?

Фирма „Еконт” ще предостави ли статистика за сигналите за нередности, получени на националния им телефон? Какви са най-честите оплаквания?

Защо, след като техен служител ми каза, че е достатъчно да подам сигнал на Националния телефон, за да бъде спряно получаването на наложения платеж, се оказа, че първо трябва да подам жалба в полицията…

Важни въпроси не само по празници.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС