Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Екранизират „Един ден от живота на Иван Денисович“

Режисьор на филма по повестта на Александър Солженицин ще бъде Глеб Панфилов

„Един ден от живота на Иван Денисович“ е първото произведение на Александър Солженицин, публикувано в СССР. - Екранизират „Един ден от живота на Иван Денисович“

„Един ден от живота на Иван Денисович“ е първото произведение на Александър Солженицин, публикувано в СССР.

Кинорежисьорът Глеб Панфилов ще снима филм по повестта на Александър Солженицин „Един ден от живота на Иван Денисович“. Това обяви вдовицата на писателя Наталия Солженицина, съобщава агенция „Интерфакс“.

Този филм трябва да се направи у нас, с руски типажи и руско разбиране за трагедията, през която премина страната ни. Това, че режисьор ще бъде Панфилов, когато много ценя и обичам, ме изпълва с надежда“, споделя Солженицина, която е и президент Руския благотворителен фонд „Александър Солженицин“.

Според нея работата по филма ще започне в най-скоро време, а премиерата ще се състои в края на 2018 година.

Глеб Панфилов е автор на филми като „В огъня брод няма“, „Начало“ и „Васа“, главните роли, в които изпълнява актрисата Инна Чурикова. Той е снимал и телевизионен сериал с десет епизода по романа на Солженицин „В първия кръг“, който бе излъчен през 2006 г. Писателят бе сценарист на проекта.

„Един ден от живота на Иван Денисович“ разказва за един зимен ден от живота на съветския затворник, руски селянин и войник Иван Шухов. Повестта е публикувана в списание „Новый мир“ на 18 ноември 1962 г. и според редактора на списанието Александър Твардовский, „това е една от преломните точки не само в историята на литературата, но и в историята на страната“.

Замисълът за повестта се ражда през зимата на 1950-1951 година в затворнически лагер в Казахстан, където Александър Солженицин изтърпява 8-годишна присъда заради критика срещу Сталин в писмо до приятел.

Александър Солженицин (1918 – 2008) е руски писател, историк и дисидент, автор на „Архипелаг ГУЛаг“, носител на Нобелова награда за литература през 1970 г. По време на Втората световна война се сражава в редовете на Червената армия и стига до чин капитан, преди да бъде арестуван през февруари 1945 г. Затворен е за осем години, прекарва известно време и в лагери за тежък принудителен труд в системата ГУЛАГ. Реабилитиран е през 1956 г. и се установява в Рязан, където написва първото си произведение, публикувано в СССР – „Един ден от живота на Иван Денисович“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg