POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ексклузивни кадри с пламналия кран пред НДК

Снимки на Манол Глишев, очевидец на пожара

Огънят, обхванал крана край руините на паметника пред НДК. Снимки: Манол Глишев - Ексклузивни кадри с пламналия кран пред НДК

Огънят, обхванал крана край руините на паметника пред НДК. Снимки: Манол Глишев

„Площад Славейков“ разполага с ексклуизивни кадри с пламналия кран пред НДК, с който от началото на седмицата се извършва демонтажа на паметника „1300 години България“. Заснети са от нашия автор Манол Глишев, случаен очевидец на пожара.

Унищожената машина е собственост на „Софинвест“, които разглобяват останките на монумента. Според Манол Глишев, кранът е горял около 3,20 ч. в неделя сутринта.

„В момента, 3,20 ч. сутринта, гори кранът пред останките на паметника „1300 години България“. Пожар си е. Минувачи се свързаха със 112. Хората открито говорят за саботаж. Мирише на горяща синтетика. Кранът сякаш се разпада. Пожарната дойде около 8 минути след сигнала. Във въздуха има висок стълб черен дим. Топлината се усеща на двайсетина метра от оградите“, съобщи за инцидента Глишев във Фейсбук.

От „Софинвест“ обясниха, че се налага спиране на демонтажа, предвиден да продължи месец, със седмица.

„По график до 30 дни трябваше да демонтираме цялостно релефните фигури. Остана само „Скърбящата майка“. Другите фигури са демонтирани – „Работника“, „Съзидателя“ и „Цар Симеон с книжовниците – обясни инженер Иван Стойков от „Софинвест“, цитиран от Клуб Z. – Остава да се демонтира металната конструкция, която е част от цялостния паметник „1300 години България“.“ 

Предлагаме кадрите, заснети от Манол Глишев:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg