СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Екслибрисът на Змея

Преоткриваме един от най-големите, забранени през комунизма писатели, чрез мащабна изложба

Змей Горянин е написал повече от 50 книги… по-голямата част от които не са се срещали с българските читатели повече от половин век. - Екслибрисът на Змея

Змей Горянин е написал повече от 50 книги… по-голямата част от които не са се срещали с българските читатели повече от половин век.

Змей Горянин отново навлиза в българската литература. След десетилетия наред забвение по време на комунистическия режим у нас, писателят пак ще се чете. Сборникът „Завръщането“ с негови творби ще бъде представен на 25 февруари, като заедно с него на събитието ще видим и експозиция с негови лични артефакти, сред които миниатюрните ръкописни книжки, изписани с калиграфски почерк, саморъчно оформени и подвързани от автора си, негови рисунки и „змейския“ му екслибрис, майсторските му филигранни дърворезби, дори малката му лаборатория по фитотерапия.

Представянето ще се проведе от 17,30 часа във Високото пространство на къща-музей „Никола Вапцаров“ на ул. „Ангел Кънчев“ 37. На него ще бъдат показани още преписът на Кондиката на Бачковския манастир, считана за изгубена, преди да бъде открита в Националния литературен музей, както и постъпилите през последните 5 години дарения на неизвестни ръкописи, които дообогатяват профила на Змей Горянин.

Артефактите на многостранното творчество на писателя ще бъдат представени ансамблово, в оригинал, на фона на постерна изложба, и с презентация на Милена Катошева. Вечерта ще води проф. Михаил Неделчев, а за Змея ще говорят Катя Зографова от НЛМ и Любен Козарев от „Изток-Запад“, които издават „Завръщане“.

Вижте още: ЗМЕЙ ГОРЯНИН, ЗАБРАНЕНИЯТ ОТ КОМУНИЗМА

Книгата, с която започва цяла поредица, посветена на забравените писатели, включва автобиографични и биографични текстове на автора, роден през 1905 г. като Светозар Димитров и написал повече от 50 книги… по-голямата част от които не са се срещали с българските читатели повече от половин век.

В изданието влизат „Червеният хотел“ ‒ история за рода на писателя и първите му години, мемоарните страници „Моят приятел Елин Пелин“, включени по нередактирания ръкопис на автора, „Скици и ескизи“– спомени от престоя на писателя в Софийския централен затвор, два пътеписа за Добруджа, „Афоризми, мъдрости и глупотевини“, личният му дневник, проследяващ последните дни преди смъртта му и част от неговата кореспонденция.

През 1942-а Димитров за кратко е цензор в Дирекцията по печата. Заради това и след Девети Народният съд през април 1945 г. го съди на една година затвор. По-лошото обаче e последвалото аутодафе – книгите на Змей Горянин попадат в Списъка на фашистката литература и са иззети от библиотеките.

След излизането си от затвора Димитров получава „шанс“ за реабилитация – стига да се покае публично. Той обаче категорично отказва на призива на Георги Караславов, Христо Радевски и Младен Исаев:

„Та именно те най-добре знаят, че не съм спирал ничий труд да излезе. Защо да декларирам нещо, което е факт“.

Писателят умира през 1958 г., след като прекарва последните си години в манастира Седемте престола. Причините за смъртта му на едва 53 години остават неясни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90